Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Gradnja vodovoda Oševljek se nadaljuje, na Občini Renče - Vogrsko zatrjujejo, da imajo dovoljenja

Novembra lani je gradbena inšpekcija ustavila gradnjo vodovoda Oševljek v Občini Renče – Vogrsko, ker ta ni imela pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Projekt se je tedaj ustavil približno sto metrov pred koncem trase. V teh dneh pa dela ponovno potekajo. Kako je z dovoljenji smo se pozanimali pri županu Tariku Žigonu.

Župan odgovarja, da so se po lanskem inšpekcijskem pregledu obrnili na upravno enoto, projektante in družbo Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, da so se pogovorili, zakaj gradnje distribucijskega vodovoda ni možno šteti za rekonstrukcijo oz. za gradnjo v javno dobro.

Pri tem smo pa tudi v sodelovanju z inšpektoratom ugotovili, da smo potrebovali opraviti samo mejno obravnavo, kjer se točno razvidi, kje je parcela občinska in kje privatna last. To smo izvedli. Nato smo pa morali podati še potrdilo o skladnosti z občinskimi prostorskimi akti.“

Na okoljskem inšpektoratu županove besede potrjujejo in dodajajo, da bo občina morala vodovod obvezno legalizirati, in sicer z gradbenim dovoljenjem. Inšpekcijski postopek zato še ni končan, ne glede na izrečen ukrep o ustavitvi gradnje pa se sme objekt med izdajo odločbe o legalizaciji dokončati, če je občina podala mnenje o skladnosti zgrajenega objekta s prostorskim izvedbenim aktom, kar župan potrjuje.

Že lani pa so na upravno enoto podali tudi vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Rekonstrukcija vodovoda bo sicer veljala okoli 40.000 evrov. Dela naj bi bila končana v prvi polovici aprila.

V Oševljeku je s tem popolnoma obnovljen celoten vodovodni sistem, hidrantni sistem in prav vsi priključki do vseh ljudi, ki tam živijo. Vmes je nastalo sedem novih priključkov, občani so si tam, kjer imajo polja in njive, lahko uredili kmetijski priključek.“

Kaj o tem menijo domačini?

Mislim, da sedaj z novo izgradnjo bi morala biti oskrba z vodo veliko bolj stabilna kot je bila do sedaj.“

pravi Alan Rijavec, predstavnik Oševljeka v krajevni skupnosti Renče, ki sokrajane poziva k potrpežljivosti glede gradnje, saj jim bo prinesla obnovljen vodovod.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down