Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Gradnja novega Gasilskega centra Ajdovščina poteka po načrtih

Novi Gc Ajd
Foto: Občina Ajdovščina

Logistični center Ajdovščina se polni – ob regijskem skladišču Civilne zaščite raste novi Gasilski center Ajdovščina. Gradnja poteka po načrtu, čeprav je od poletja sem dela precej zaustavljalo vreme. Gradi ga podjetje Kolektor Koling, ki je bilo izbrano preko javnega razpisa.

Kaj vse se je že uredilo? Direktor Gasilsko-reševalnega centra Ajdovščina Blaž Mlečnik odgovarja: ''Gradnja novega objekta se je začela na začetku poletja in poteka po načrtih. Narejena so bila pripravljalna dela in temelji, po časovnici pa bodo po novem letu zgrajeni prvi zidovi in prva plošča.''

Najprej je bilo potrebno narediti izkope, ponekod tudi precej globoko. Nato se je območje zasipalo z mešanico drobljenca, tudi zaradi izboljšanja nosilnosti tal na nekaterih predelih. Trenutno se betonira pasovne in točkovne temelje. Objekt bo namreč v enem delu zidan – poslovni del za pisarne in druge servisne prostore za ljudi, medtem ko bodo garaže in drugi prostori za hrambo tehnične opreme, montažni, saj gre za prostore z večjim volumnom. Po izdelavi temeljev bo sledila izdelava zidov in sten na pasovnih temeljih, medtem ko se bo konstrukcijske montiralo spomladi.

''Objekt bo po časovnici zaključen s prvim junijem leta 2025. Ocenjena vrednost gradbeno-obrtniških del je nekaj manj kot 4 milijone evrov,'' dodaja Mlečnik.

Obsegal bo slabih 1700 kvadratnih metrov prostora, zasnovan pa bo tako, da bo imela vsaka enota svoj lastni vhod v poslovni del in v garaže. Načrtovana je tudi izgradnja skoraj 20 metrskega gasilskega stolpa na jugovzhodnem vogalu objekta. Stavba je načrtovana kot energetsko učinkovita, s toplotno zaščito konstrukcij ter vgradnjo energetsko učinkovitih inštalacij.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down