Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Grad Štanjel predvidoma v prvi polovici leta 2025 v celoti obnovljen

Foto Prispevki (25)
Foto: Visit Štanjel

V prejšnjem mesecu je Komunala Sežana začela s pripravljalnimi deli na Gradu v Štanjelu. Predvideno je, da se bo v prvi polovici leta 2025, po približno 50 letih, odkar se je začela postopna obnova gradu, grad končno v celoti obnovilo.

Tudi ruševine, ki so še vidne, bodo približno v letu in pol popolnoma izginile, pove župan Občine Komen Erik Modic: ''Pridobili bomo približno 900 kvadratnih metrov novih prostorov v samem gradu, ki bodo imeli različne namene. En namen bo za izgradnjo oz. razširitev ponudbe konferenčnih prostorov, torej dobili bomo še neko večjo dvorano, ki jo bo po potrebi možno deliti v dve manjši.''

Na gradu bodo dobili tudi nove razstavne prostore, novo poročno sobo, ki bo dostopna tudi invalidom, saj sedanja, ki se nahaja v galeriji, tega ne omogoča. Svoje prostore bo dobil tudi Kulturni inkubator Štanjel, namenjeni pa bodo start up podjetjem s področja kulture in turizma.

''Kar je morda še najbolj pomembno - dobili bomo tudi nov Muzej slovenskega jezika in knjige, ki bo po dokončanju gradbenih del leta 2025 odprl svoja vrata in bo namenjen predvsem predstavitvi bogastva našega jezika ter narečij. Na enem mestu bo zbrano vse, kar je pomembno v našem jeziku in narečjih ter bo zagotovo velik magnet ne samo za osnovnošolce in dijake, torej za šolsko publiko, ampak tudi širše za vse druge,'' dodaja Modic.

Skupna vrednost investicije, v katero so vključene tudi vse omenjene pridobitve, znaša nekaj več kot 2 milijona evrov. Kar 1,7 milijona evrov bo evropskih sredstev v okviru načrta za odpornost in razvoj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down