Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kako preseči administrativne ovire pri čezmejnem sodelovanju?

Včeraj je bila v Gorici predstavljena študija, ki jo je EZTS GO izvedel v okviru projekt B-Solutions za upravljanje dogodkov med Novo Gorico in Gorico. Na konferneci z naslovom GO!Borderless so obravnavali težave in oblikovali rešitve za čezmejne problematike. Predvsem glede odpravljanja administrativnih ovir pri čezmejnem sodelovanju, storitvah, prireditvah in načrtovanju. Srce celotnega programa Evropske prestolnice kulture Nova Gorica/Gorizia je pravzaprav Trg Evrope/Piazza Transalpina, simbol evropskega duha. Vendar pa organizacija dogodkov na tem prostoru zahteva spoštovanje predpisov dveh različnih držav: sedaj je potrebno upoštevati postopke in vložiti vloge za dovoljenja v obeh državah, prav tako je potrebno plačati dvojne stroške.  Če ta vprašanja ne bodo rešena, lahko ovirajo uspeh prestolnice. Mitja Ozbic, strokovnjak za čezmejno pravo:

To za javna naročila GO EZTS že prakticira, ker je to predvideno v evropski direktivi o javnem naročanju, a dobro bi bilo, da bi se ta praksa prenesla tudi na druga področja. Glavni problem so dogodki in prireditve na Trgu Evrope

Edina učinkovita rešitev, ki jo je Ozbič predstavil in so jo soglasno podprli tudi ostali govorniki je preoblikovanje celotnega pristopa k uporabi skupnega območja, ki ne bi smelo biti opredeljeno kot ločeno, temveč kot enoten skupni prostor. Namen je enoten upravni postopek, ki bi ga uporabljali tako italijanski kot slovenski prosilci, ne glede na to, ali prireditev v celoti ali delno poteka v eni ali obeh državah. Dejstvo pa je, kot so zaključili, da bo za dosego učinkovitega rezultata potrebna močna politična volja, ne le lokalna temveč tudi nacionalna in evropska.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down