Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Gluhi in naglušni potrebujejo integracijo v družbo!"

Društvo gluhih in naglušnih severne Primorske je avgusta praznovalo 70. obletnico, jubilej pa bodo ob tednu gluhih, ki je v teku, slovesno zabeležili na današnji popoldanski slovesnosti. Društvo šteje dobrih 300 članov in v zgodovini so zabeležili kar precej pomembnih mejnikov, ki jih v imenu predsednika Vladana Vukajloviča povzema Mojca Komel, tolmačka za znakovni jezik:

Glede na to, da je to bilo takrat mlado mesto, se je najprej ustanovilo poverjeništvo za severno Primorsko, ki je bilo v Idriji in se je takrat popisovalo vse osebe z izgubo sluha.„

V začetku je bilo poslanstvo društva evidentiranje oseb z izgubo sluha in nudenje pomoči pri vključevanju v vsakdanje življenje. V mladem mestu najprej niso imeli svojih prostorov, zato so gostovali na različnih koncih, šele leta 2006 pa so končno uresničili tudi ta cilj.

Kako je danes z vključenostjo gluhih in naglušnih v družbo?

Gluhi in naglušni tudi potrebujejo socialni stik, integracijo, komunikacijo. In na društvu jim pomagamo, da lažje dobijo informacijo v njihovem znanem jeziku, v prilagojenih tehnikah. Glavni namen društva je med drugim informiranje članov. Gluhim je težko, imajo tudi zelo slabo izobrazbeno strukturo in s tem so povezana tudi slaba delovna mesta, slab socialni položaj, socialne stiske. Na društvu smo na voljo, da pomagamo na tem področju.“

Pomagajo pa tudi pri informiranju svojih članov: osebe z izgubo sluha so v zadnjem času pridobile nekaj novih pravic kot so t. i. komunikacijski dodatek in pravica do tehničnih pripomočkov, zato vse, ki bi jih zanimale nadaljnje informacije vabijo, da kontaktirajo društvo.

Obenem pa vabijo tudi na današnjo slovesnost ob 17. uri, ko bodo v gledališki dvorani novogoriške gimnazije predvajali dokumentarni film Lastovke letajo nizko, ki naslavlja problematiko gluhih in naglušnih v Sloveniji.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down