Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Glasbeni večeri Tabor bodo zaživeli v novi razsežnosti

Tabor Pod Kalono

Zborovsko petje je ena od pomembnih identitet Primorcev in pomemben del nesnovne dediščine. V tej luči v Taboru nad Dornberkom že 21 let prirejajo zelo dobro obiskane in uveljavljene Glasbene večere Tabor, ki pa bodo v okviru prvega razpisa Sklada za male projekte GO! 2025 zaživeli v novi razsežnosti. Novogoriška mestna občina in Zveza slovenske katoliške prosvete sta skupaj zasnovali projekt Singers' Corners, ki pevske dogodke širi na nove čezmejne lokacije, katerih rdeča nit ostaja ljudsko petje.

Projekt ima, kot pojasnjuje novogoriški podžupan Anton Harej, več razsežnosti: „Združuje zborovsko petje kot kulturno dediščino, hkrati v kulturniki dediščini, se pravi v strnjenih vaških jedrih, petje na prostem pretežno ljudskih pesmi ali pa tudi z moderno vsebino, z modernim pristopom. Tako da se nam je zdela izjemna priložnost, da ta dogodek nadgradimo z dodatnimi dogodki, tako da smo pripravili lep projekt in smo veseli, da smo bili uspešni v okviru Small Projects Found (Sklada za male projekte).“

Niz dogodkov se začenja danes z omenjenimi tradicionalnimi Glasbenimi večeri Tabor, ki se letos predstavljajo s prenovljeno grafično podobo. Tridnevno dogajanje se zaključuje v soboto, z vrhuncem ob 20.30 ko bo na sporedu Večer zborovske glasbe. Četrtkov in sobotni večer sta brezplačna.

Na vsaki strani slovensko-italijanske meje pa se bo letos in v prihodnjem letu zvrstilo še po pet pevskih dogodkov. Natančne lokacije bodo še določene, vsekakor pa se bodo dogodki odvijali v strnjenih vaških naseljih. Katere lokacije so v igri na italijanski strani meje, pojasnjuje Ilaria Bernjak, podpredsednica Zveze slovenske katoliške prosvete: „Od Doberdoba do Števerjana, če pogledamo na Goriški grad, da ostanemo v mestu, potem imamo še v Podgori, kot sem rekla, ker je kulturna dediščina – snovna in nesnovna – ključnega pomena, bomo izbrali take lokacije, ki so ključnega pomena tudi z zgodovinskega vidika in z vidika kulturne dediščine za slovensko narodno skupnost in za Zvezo slovenske katoliške prosvete.“

Projekt Singers' corners se povezuje tudi s projektom Evropske prestolnice kulture in ima ambicijo da prispeva k trajnostnemu čezmejnemu gospodarskemu in turističnemu razvoju.

Foto: Spletna stran Glasbeni večeri Tabor

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down