Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Furlanska prestolnica v tretje združuje hrano in umetnost

V prostorih novogoriške Obrtno-podjetniške zbornice so pred kratkim predstavili festival Art And Food, ki bo med 7. in 9. oktobrom potekal v bližnjem Pordenonu v sosednji Italiji. Furlanska prestolnica bo poskušala združiti umetnost in hrano.

Dogodek bo organiziralo podjetje ConCentro, čigar direktor je Silvano Pascolo: ''Festival Art And Food je tretja izvedba festivala, ki bo trajal tri dni in bo skušal spojiti umetnost in eno gastronomsko ponudbo kraja Pordenone ter ga predstaviti mejnim državam.''

Na izvirnem festivalu sodelujejo najpomembnejša podjetja lokalnega vinarstva, gostinstva ter vrsta združenj, gospodarskih in kulturnih organizacij tudi iz goriškega območja. Sodelovanje čez mejo zelo pozdravljajo tako na naši kot italijanski strani. ''Iz zgodovinskega vidika je sodelovanje trdno zakorinjeno. V 90-ih letih sem bil tukaj prvič in od takrat se je to sodelovanje negovalo. Naši upi so, da bi lahko tudi v bodoče, recimo pri organizaciji kakršnihkoli prireditev na Slovenskem tudi mi sodelovali in obratno,'' dodaja Pascolo.

''Želimo imeti zelo široko sodelovanje z vseh strani, ne samo s slovenske. Zato smo se obrnili na italijansko stran, kjer so na Obrtno-podjetniški zbornici v Pordenonu izkazali interes, da se povežemo in z njihovim dogodkom, ki je ravno tako butičen na področju gastronomije, spletemo skupno vez dolgoročnega sodelovanja,'' pa dodaja Aleksander Mladovan, direktor kampa Park Lijak.

Dogodek v Pordenonu naj bi bil nekakšna protiutež podobnemu festivalu Okusi meje, ki vsako leto na slovensko-italijansko mejo privabi na tisoče ljubiteljev hrane. ''To je množična prireditev širšega pomena, mi pa si ne želimo množičnosti in preproste hrane, ampak hrane, ki izvira iz lokalnih produktov, ki ima dodano vrednost in posledično privablja goste, ki so pripravljeni to hrano in postrežbo primerno nagraditi,'' meni Mladovan.

Kot nam pojasni Irena Silič Torkar, podpredsednica Obrtniško podjetniške zbornice Nova Gorica, je dogodek velikega reprezentativnega pomena za celotno območje Goriške in Furlanije - Julijske krajine: ''Opazili smo, da so se začeli odvijati tudi večji dogodki onkraj meje, kjer stopijo v stik z nami, da bi tudi te stvari lažje predstavili in da se bomo tudi mi lažje predstavili pri njih, ko jih bomo potrebovali. Vsaka taka mreženja so pozitivna za vse nas.''

Kljub temu, da se v kratkem času bliža kar nekaj podobnih dogodkov, kot sta Okusi meje in Odprta kuhna, pa so gostinci prepričani, da gastronomskih festivalov primanjkuje in si jih v prihodnosti želijo še več.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down