Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Franja si bo opomogla tudi s pomočjo dobrodelnega koncerta

Bolnica Franja
Foto: Facebook/Mestni muzej Idrija

Lani je bila v ujmah močno poškodovana Partizanska bolnica Franja, Občina Cerkno in Mestni muzej Idrija pa sta takoj pristopila k sanaciji. Občina je doslej poskrbela za izvedbo nekaterih nujnih del v zaledju soteske. Izdelali so dostopno cesto do zaplavne pregrade, ki bo med drugim omogočala sanacijo plazu, ki ogroža tudi območje z domačijami pod njo. Izdelan je projekt sanacije zaledja, izvajalci del so izbrani, pričakujejo še odobritev državnih sredstev za sanacijo.

Pri sanaciji pa so svoje prispevali tudi v idrijskem muzeju. Direktor Miha Kosmač je za naš radio razkril: ''V Mestnem muzeju Idrija smo od povodnji dalje veliko časa namenili predvsem zbiranju informacij o pregledu terena in izdelavi strokovnih mnenj predvsem na ožjem spomeniškem območju. Tako smo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine pripravili prvo oceno škode in izdelali model, po katerem bo Bolnica Franja lahko obnovljena. Je pa pri tem v prvi vrsti še zmeraj pomembno, da zagotovimo varnost.''

Izvajalec del bo kmalu začel prazniti mreže na območju Franje. Zelo pomembna bo ureditev zaledja soteske Pasice, namestiti bodo morali nove zaščitne mreže na pobočjih nad barakami in urediti dostopno pot, šele potem bo mogoče varno začeti obnovo objektov spomenika državnega pomena. Na koncu bodo uredili še parkirišča in sodoben sprejemni center za obiskovalce pri vhodu v sotesko. Vse skupaj naj bi stalo med pet in šest milijonov evrov.

Občina Cerkno in Mestni muzej Idrija, ki Franjo upravlja že od leta 1963, se z Ministrstvom za kulturo dogovarjata o brezplačnem prenosu lastništva parcel na širšem območju Franje na državo, kar bi olajšalo zagotavljanje sistemskega financiranja.

Vse od ujm dalje je odprt tudi poseben račun za zbiranje donatorskih sredstev za obnovo barak Franje. Do sedaj so zbrali približno 26.000 evrov, kar precej sredstev pa si obetajo od sobotnega dobrodelnega koncerta na Glavnem trgu v Cerknem, ki so ga naslovili Bratje, zapojmo in na katerem bo slavnostna govornica predsednica države Nataša Pirc Musar.

''Je pa cilj tega dvojen - eden je zbiranje donacij, drugi je pa to, da še vedno ohranjamo pomen Bolnice Franje in predvsem sporočilnost ter vrednote, ki jih bolnica nosi. To je v teh časih, ko se dogajajo krize in vojne povsod okrog nas, zelo pomembno, da širimo sporočilo miru.''

Glavni trg v Cerknem in dostopne ulice bodo na dan koncerta zaprti od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down