Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Festivalsko Sotočje: pred leti epidemija, lani suša, letos obilna pošiljka dežja

Z letošnjimi festivali na Sotočju organizatorji niso bili v popolnosti zadovoljni, krivo pa je predvsem slabo vreme. Tolminator, alternativa nekdanjega festivala MetalDays, ki je bil letos organiziran prvič, ni imel dneva brez dežja, razprodan Punk Rock Holiday je bil skoraj odpovedan.

So pa iz lanskega v letošnje leto prenesli idejo festivalskega fonda. Gre za donacije lokalnim društvom, med katere so po posebnem izboru razdelili sredstva, pojasni Andrej Sevšek, organizator festivala Punk Rock Holiday: ''Gre se za to, da smo s tem festivalskim fondom, ki smo ga ustanovili lani, poskušali nekaj denarja vrniti v lokalno okolje, zato smo prosili obiskovalce festivala, ki uporabljajo plačilne kartice, da če jim ostanejo kakšna sredstva, jih ne dvignejo, ampak pustijo na karticah in da gre ta denar v donacije.''

Obiskovalci so idejo zelo dobro sprejeli, tako da so organizatorji že drugo leto zapored zbrali približno 10.000 evrov. Druga novost je povezana prav z obiskovalci, med katerimi je družba Valicon opravila raziskave, kakšni gostje in s kakšnimi turističnimi navadami radi prihajajo v Posočje: ''Glavnina je stara med 35 in 45 let ter izhaja iz bolj severnoevropskih držav. Dejansko prihajajo družine, prijatelji v avtodomih itn. Raziskava je pokazala, da jih 20 odstotkov spi v privatnih nočitvah izven festivalov in da velik del njih pozna tudi naravne znamenitosti ali kakšne muzeje oz. turistično ponudbo samega Tolmina in okolice.''

Veliko se jih tudi vrača. Tretja zadeva pa je bila meritev hrupa na 4 lokacijah, povsod pa so ugotovili, da festivali ne presegajo zakonsko določenih vrednosti.

Pri pogledu za naprej pa si organizatorji želijo predvsem, da se strasti okoli festivalov umirijo. V pripravi je odlok za obdobje med letoma 2024 in 2027, ki bo določil pogoje, pod katerimi se festivale lahko izvede.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down