Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Evropska komisija pozitivno o projektu EPK, podala pa tudi nekaj priporočil

Evropska komisija je o delovanju zavoda GO! 2025, ki pripravlja projekt Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica, opravila drugi zaporedni monitoring, odkar sta bili mesti izbrani za nosilki tega naziva v letu 2025. Izsledki so spodbudni, komisija pa je podala tudi šest priporočil, ki se nanašajo predvsem na pridobivanje dodatnih sredstev s strani države in izvedbe programa, začrtanega v prijavni knjigi.

Komisija je delo ekipe, ki pripravlja projekt EPK, pohvalila predvsem na račun tega, da je uspela poenostaviti zapleteno upravljanje čezmejne prestolnice, ceni tudi angažiranost pri podpisovanju projektnih pogodb z javnimi zavodi in nevladnimi organizacijami.

Da je z vsebino poročila zadovoljen, poudarja tudi novogoriški župan Samo Turel:

Posebej sem zadovoljen, da je komisija zadovoljna s politično podporo projektu, kljub temu, da se je na mestni občini med samim tekom projekta zamenjala oblast, da komisija ugotavlja, da imamo vsi resne zaveze in resen namen ta projekt izpeljati tako, kot je bil zastavljen. In hkrati, da je komisija prepoznala bistven napredek od prejšnjega poročila.“

Turel je sicer še nedavno javno izrazil skrb glede nezadostnega črpanja sredstev Ministrstva za kulturo s strani zavoda GO! 2025 v letošnjem letu. Na zavodu so potem pojasnili, da so pogodbo o črpanju sredstev podpisali šele konec aprila ter zagotovili, da bodo sredstva zadostni meri počrpana do konca leta.

Gorazd Božič, direktor Zavoda GO!2025 je pozitivne ocene komisije vesel, in pravi, da je to v tem trenutku najbolj objektivna ocena njihovega dela. Glede izražene skrbi komisije o manjkajočih sredstvih pa pojasnjuje:

Manjka nam približno 6,5 milijonov evrov. Zato da bi lahko izvedli na najvišji ravni to, kar smo v bid booku (prijavni knjigi) Go Borderless obljubili. Moram reči, da obe občini, predvsem novogoriška, zelo intenzivno delata na nivoju države, da bi pridobili dodatna državna sredstva za to in verjamem, da bodo v tem tudi uspešni.“

Kot še dodaja umetniška svetovalka Neda Rusjan Bric, bodo glavni projekti iz prijavne knjige zagotovo izvedeni, medtem ko so morali zaradi več razlogov spremeniti projekt EPIC. Ta ne bo uresničen neposredno na meji med obema državama, s podzemnim delom na Trgu Evrope, kot je bilo sprva zamišljeno. Umeščen bo v skladišča Slovenskih železnic v neposredni bližini.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down