Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Enolog je bil uslišan, vsi elementi so, da bo to izjemen letnik"

Čeprav količinsko nekoliko pod povprečjem, pa 7.100 ton grozdja, pridelanega v briških vinogradih, izstopa po kakovosti, tako ocenjujejo letošnjo trgatev v Kleti Brda, ki jo sicer zaključujejo z zadnjimi grozdi cabernet sauvignona in cabernet franca prihodnji teden.

"Vse, kar smo dobili v Klet, je bilo vse nadstandardno, lahko bi se ponovil odličen letnik 2013 ali celo 1983," pravi direktor Silvan Peršolja.

Odkupne cene za okrog 400 vinogradnikov so bile že od začetka višje kot v lanskem koronskem letu, povprečje se giblje okrog 60 centov za kilogram grozdja, cena grozdja iz najboljših leg pa tudi 2 evra in več. V iskanju posebne kakovosti, so v briški Kleti pričeli s programom single vineyard ali posamičen vinograd, v katerega je vključenih 39 vinogradnikov.

Da je lega izjemno pomemben faktor je potrdila tudi lanska zlata medalja za rebulo motnik iz vinograda Lisičk na svetovnem vinskem ocenjevanju Decanter, kar je, kot bi osvojili zlato na olimpijskih igrah brez priprav, opiše Peršolja. Letos se je v premium razred vključil merlot 2018 iz vinograda Vrh v Vipolžah, Borisa Gorjana iz Čeponove kmetije

Serija, ki dopolnjuje premium razred vin kleti de Baguer, šteje okrog 1700 steklenic.

V Kleti Brda, kjer so okrog 45 odstotkov prihodkov ustvarili na tujih trgih, so močno občutili posledice zapiranja zaradi epidemije. A je prišlo do hitrega okrevanja, kar opažajo predvsem v ZDA, pogrešajo pa rast, ki je bil načrtovana na azijskih trgih, predvsem na Kitajskem in Japonskem. "Odpremljamo posamične kontejnerje, a ni rasti, potem ko so bili že vsi nastavki zanjo," še dodaja Peršolja. Na domačem trgu je upad zaradi zaprtja gostiln nekoliko ublažila prodaja v trgovinah. "Slovenci v tej krizi posegajo po bolj kvalitetnih in rahlo dražjih vinih," opaža. Zelo dobrodošla je bila po njegovih besedah pomoč države, predvsem krizna destilacija, ki je preprečila zlom cen sektorja."Vsi upi so v prihodnost, da se čimprej obnovi svetovna trgovina, da dosežemo cene in količine tudi v izvozu, ki bi jih že imeli, če ne bi bilo epidemije."

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down