Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dražji energenti, višji stroški tudi za osnovne šole, v MONG poskočili na 800.000 evrov

Podražitve energentov se odražajo tudi v šolstvu, kar se kaže v povišanju materialnih stroškov, ki jih krije novogoriška občina. Po besedah vodje oddelka za družbene dejavnosti Marinke Saksida so v letošnjem proračunu za osem osnovnih šol predvideli v ta namen pol milijona evrov, pri čemer so izhajali iz predkoronskega leta 2019, niso pa pričakovali tako občutnih podražitev, zato so včeraj z rebalansom dodali še 286.000 evrov.

Za eno četrtino tega zneska pa menijo, da ni nujno obveznost občine in s šolami še pregledujejo, kje razmejiti stroške z državo, dodaja Saksidova.

Mestna občina od leta 2020 povišuje sredstva za materialne stroške za OŠ, ki se tako letos približujejo že 800.000 evrov.

Kar pa očitno ne bo zadoščalo. Opozicijski svetniki so sicer že pri sprejemanju proračuna predlagali dodatnih 100.000 evrov, a je bil ta amandma zavrnjen, včeraj pa so postavko zvišali skoraj za 300.000, sicer pa občina samo za delovanje javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je, letno nameni več kot devet milijonov evrov.

Med temi zavodi je tudi Goriški muzej, ki bo imel še naslednjih pet let istega direktorja, saj so svetniki včeraj nov mandat podelili Vladimirju Peruničiču, ki ga je komisija na ponovljenem razpisu predlagala za to delovno mesto kot edinega ustreznega kandidata. Pozitivno mnenje so izrekli tudi vsem trem kandidatkam za novo direktorico Doma upokojencev Gradišče nad Prvačino.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down