Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dostopnost je pomembna na vseh področjih, tudi digitalnem

Digitalna Dostopnost
Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica

Na novogoriški mestni občini si prizadevajo za osveščanje o pomenu dostopnosti na vseh področjih. Zato so skupaj z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica ter Svetom za invalide mestne občine prisluhnili predavanju Tilna Škrabe iz Zavoda A11Y.si na temo digitalne dostopnosti.

Večji del predavanja je bil namenjen praktičnemu delu, in sicer pripravi dostopnih dokumentov. V praksi to pomeni, da slepi za uporabo računalnika uporabljajo tako imenovan bralnik zaslona. To je program, ki jim omogoča, da vsebino ali berejo s prsti ali slišijo. Pri tem je potrebno paziti na ustrezno strukturo strani, opise povezav in elementov, povratna sporočila in seveda na tekstovne opise vseh slik, diagramov ipd.

Novogoriška mestna občina je s svojo prilagojeno spletno stranjo med prvimi v Sloveniji poskrbela za digitalno dostopnost, si pa predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec želi, da bi temu zgledu sledili tudi v drugih občinah in organizacijah: ''Digitalna dostopnost je zelo pomembna za vse ranljive skupine, saj se spletne strani delajo zato, da pride čim več ljudi, do ljudi pa bo prišlo, če bodo spletne strani in platforme dostopne. Predvsem je potrebno, kadar se spletne strani in platforme ustvarja, da se pravilno naredijo. To pa so zadeve, ki jih morajo narediti razvijalci, ampak po navadi se tega zogibajo.''

Po uradnih podatkih je v Sloveniji kar 30% oseb z različnimi oviranostmi, ki potrebujejo prilagojen spletni dostop. Enakopraven dostop do digitalnih vsebin je pravica, ki je zakonsko že kar nekaj časa uveljavljena, žal se pa uvaja zelo počasi, pa poudarja predavatelj Tilen Škraba, sicer direktor prej omenjenega Zavoda za digitalno dostopnost A11Y.si.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down