Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Doprsni kip Edvarda Rusjana z Brnika pripotoval v Novo Gorico

Rusjan Spomenik

V Novo Gorico je z Brnika včeraj prispel spomenik prvega slovenskega pilota Edvarda Rusjana. Premik spomenika, ki tehta skoraj deset ton, v višino pa meri štiri metre, je bil velik logistični zalogaj, v katerega je zagrizla ekipa novogoriške civilne zaščite pod vodstvom Andreja Biaggia in s tehnično podporo družb Elektro Primorska in CPG Kolektor iz Nove Gorice.

Po več ogledih smo se končno odločili s strani civilne zaščite, naj povem, da so se vse gradbene firme tega otepale, ker je zadeva izredno zahtevna, ker je spomenik zlepljen iz šestih kosov in drobcena napakica bi ga lahko tudi poškodovala in zlomila.“

Pojasnjuje Biaggio. Spomenik je novogoriška mestna občina pred približno dvema letoma odkupila na dražbi družbe Adria Airways v stečaju. Najprej je stal v Ljubljani pred Adrijino upravno stavbo, nazadnje pa na območju letališča Brnik.

Včeraj smo se potem odločili, šli smo pripadniki civilne zaščite pod sponzorstvom Elektra Primorske in CPG Kolektorja, ki so nam posodili stroje. Ta spomenik smo lepo odkopali, da smo sploh videli, kakšen temelj ima, naredili smo ohišje, da smo ga zavarovali, da se ni zlomil in potem smo ga zelo zelo počasi položili in z muko tudi naložili na kamion.“

V včerajšnjih večernih urah so ga nato varno in brez poškodb prepeljali v Novo Gorico. Z novogoriške mestne občine so sporočili, da bo postavljen v središču mesta, slovesno odkritje pa bo v začetku septembra v okviru občinskega praznika.

foto: Andrej Biaggio, CZ

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down