Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Domačini v boj za ohranitev pošte v Šempasu

Foto Prispevki (12)
Foto: Primorske novice

Lani so v Šempasu ustavili namero Pošte Slovenije, da tam uvede pogodbeno pošto. Sedaj so glasne govorice, da naj bi storitve selili na servis tamkajšnjega Petrola, kar je za domačine nesprejemljivo.

Predsednica KS Šempas Barbara Kante poudarja, da mora biti pošta v službi ljudi in ne sme gledati na finance, pa če tudi slednje predstavljajo pomemben del delovanja: ''Pošta povezuje krajevne skupnosti (Šempas, Osek-Vitovlje in Ozeljan-Šmihel, op. p.) , pomembna je za okolico, tu imamo osnovno šolo in vrtec, veliko društev in podjetij, povečuje se število prebivalcev, vedno več je starejših krajanov, ki niso vsi mobilni, število podjetij še vedno narašča. Imamo poslovne cone, ki so v bližini (Črniče, Selo, Gojače, Batuje), ki so vezane na pošto v Šempasu, ki je kot zgradba nova, v samem centru, lahko dostopna.''

Opozarja, da bi pogodbena pošta zmanjšala kakovost storitev. Da bi še bolj pritisnili na odgovorne, prav danes ustanavljajo civilno iniciativo, saj želijo, da storitve ostanejo v tej poslovalnici in v trenutnem obsegu.

''Pošta v Šempasu obstaja že od 1884. leta in obenem jo do danes ni zapiral nihče. V prejšnjem mandatu smo se intenzivno pogovarjali s Pošto Slovenije in tudi povabili direktorja, ki je prišel na obisk, in upravo, da vidijo na licu mesta, kaj sploh pošta v Šempasu pomeni,'' je povedala Damjana Pavlica, domačinka, v prejšnjem mandatu podžupanja, v tem pa svetnica Mestne občine Nova Gorica, ki prav tako ne verjame, da bi pošta s selitvijo na servis Petrola ohranila vse trenutne storitve.

Podobno meni tudi podžupan novogoriške Mestne občine Marko Tribušon: ''Na Mestni občini smo izvršili razgovore z vsemi deležniki - z vodstvom, z direktorjem poslovne enote Koper, pod katero pošta Šempas tudi spada, z nepremičninskimi direktorji, tudi s samim predsednikom uprave. Še vedno poskušamo dobiti nek skupen jezik, skupen imenovalec. Pogovarjamo se vedno na gospodarski ravni, kako bi združili potrebe pošte, za katero razumemo, da se potrebe morajo racionalizirati, po drugi strani pa potrebe in želje prebivalcev ter interes Mestne občine.''

Za konec opozori, da umikanje pošt iz naselij pomeni degradacijo podeželja, nastalo vrzel pa je težko zapolniti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down