Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Domačija Alojza Gradnika prejela (prepotrebna) državna sredstva, kmalu tam nov kulturni objekt

Foto: Primorske novice

Domačija Alojza Gradnika, briškega sodnika, prevajalca in pesnika, je zaradi zapuščenosti dolgo kvarila videz Medane. Pred leti se je končno pojavil nov lastnik, Dušan Arzenšek oz. njegova družba Harfa v vetru, pridobili so vsa zemljišča, pred kratkim pa so bili uspešni na državnem razpisu, ki jim prinaša sredstva v višini kar 1,8 milijona evrov.

''9 let traja ta zgodba, ko smo zastavili celo stvar in se odločili za pripravo ter vse skupaj sprojektirali. Celotna investicija stane med 4 in 4,5 milijona, ampak finance bomo že uredili, bolj važna je vsebina novega muzeja, centra poezije, hotelski del, ki naj bi bil v veliki meri namenjen pesnikom iz cele Evrope, da pridejo in gostujejo pri nas,'' pove Arzenšek.

Ta kulturno-umetniška zgodba, kot jo je sam poimenoval Arzenšek, naj bi se pričela letošnjega novembra s pripravljalnimi deli, v januarju pa z začetkom gradnje. Zaključek celotne investicije je predviden v začetku leta 2025, ko bo Medana vključena v program Evropske prestolnice kulture.

Briški župan Franc Mužič projekt pozdravlja in zagotavlja, da bo občina investitorju še naprej nudila vso potrebno podporo: ''Takoj, ko je gospod Arzenšek začel pridobivati parcele, smo mu tudi na občini šli na roko, pomagali, svetovali ipd. V pozni jeseni bi lahko že začeli z deli, to si več kot le želimo. Vemo, da bo nastal lep kulturni objekt in turistične ponudbe.''

Da je to pomembno predvsem za turizem v Občini Brda se strinja tudi Tina Novak Samec, direktorica tamkajšnjega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport: ''Prav v letošnjem letu smo potrdili novo strategijo o trajnostnem razvoju turizma, kjer smo področje kulture in umetnosti umestili kot enega izmed glavnih stebrov. Seveda smo zelo zadovoljni, da je gospod Arzenšek oz. Harfa v vetru pridobil sredstva, ki pomenijo tudi začetek investicijo, ki smo jo že težko pričakovali.''

Kot kaže bo Gradnikova domačija, ki je bila označena celo za sramoto Medane, kmalu postala mednarodno kulturno središče.

Poleg Arzenškove so bile na severnoprimorskem koncu pri pridobivanju državnih sredstev uspešne še družbe Foris (za hotel Kanin v višini 1,1 milijona evrov), Kio (za vzpostavitev gostišča Zadružni dom Čezsoča v višini 800.000 evrov), LT91 (za Penzion Modrejce v višini 900.000 evrov), Sky Lab Plus (za postavitev glamping naselja Brda Green Resort v višini slabega pol milijona evrov) in Vasja Peršolja za svojo turistično kmetijo v Brdih (370.000 evrov).

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down