Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dom starejših občanov v Vrtojbi je odprt

V Vrtojbi se danes odprli dom starejših občanov s 151 mesti. Za oskrbovance bo skrbelo okoli 80 zaposlenih. Dom temelji na šestih bivalnih enotah z 12 do 19 stanovalci, ter petih enotah za osebe z demenco, v vsaki bo po 12 oseb. Odprtje dolgo pričakovane investicije so med drugimi pospremili državni sekretar Luka Omladič, šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk in direktorica Doma v Vrtojbi, Irena Leban. Slednja pojasnjuje, da so v domu na voljo tako dvoposteljne kot enoposteljne sobe, vsaka soba ima izhod na teraso oz. balkon.

Dom bo deloval po principu stanovanjskih skupin, vsaka enota bo imela skupni prostor, kjer bodo skupaj jedli, se družili.“

Kdaj bodo začeli sprejemati prve stanovalce? Direktorica Leban odgovarja, da vloge že sprejemajo, dom se bo polnil postopoma. V roku tedna oziroma dveh bodo začeli sprejemati prve stanovalce, s sprejemi bodo nato nadaljevali v jeseni, napolnili pa bi ga nekje do konca leta oz. v prvih mesecih prihodnjega leta. Zanimanje za sprejem je veliko, in to predvsem iz lokalnega okolja.

Tako kot se bo postopoma polnil dom, bodo tudi zaposlovali kader, končno število bo 84, začenjajo pa z okoli tretjino te številke. Glede na to, da vlada na trgu dela izjemno pomanjkanje kadra zdravstvene nege bolničarjev, negovalk in strežnic, je presenečenje, da težav pri pridobivanju kadra niso imeli. Zaposleni prihajajo iz okoliških krajev, pojasnjuje Maja Pangos, vodja oskrbe in zdravstvene nege.

Pritegnila jih je zgodba, nov dom, ta nepopisan list, tako da je bila že motivacija z njihove strani.“

V domu upokojencev Vrtojba bo prisoten tudi zdravnik, pri čemer bo sodelovala občina Šempeter – Vrtojba. Župan Milan Turk objasni:

Lahko bi to izvajal tudi naš javni zavod, vendar tega ne more zagotoviti. Zato smo pripravljeni na občini podeliti koncesijo. Odlok v zvezi s tem smo sprejeli, potrebno je še pridobiti soglasje ministrstva za zdravje in zavoda za zdravstveno zavarovanje. Potem se objavi javni razpis. Pričakujemo , da se bodo kandidati prijavili in tisti, ki bo izpolnjeval pogoje in najboljše izpolnjeval merila, bo tudi izbran za koncesionarja.“

Prednostno bo zdravnik opravljal službo za oskrbovance, če bo mogoče, pa tudi za krajane.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down