Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dober odziv okolja - financiranih bo kar 27 čezmejnih projektov!

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (v nadaljevanju EZTS GO) in organ upravljanja programa Interreg Italija-Slovenija (2021-2027) sta predstavila rezultate razpisa Sklada za male projekte GO! 2025. Evropski razpis, zaključen aprila 2023, je bil oblikovan za podporo čezmejnim projektom v luči Evropske prestolnice kulture Nova Gorica in Gorica 2025.

Na omenjeni prvi razpis, drugi bodo sledili do leta 2026, je prispelo 239 projektnih predlogov z območja, ki sega od Beneške pokrajine do Ljubljane. Med prijavljenimi projekti jih je kar 207 uspešno prestalo administrativne preglede in se uvrstilo v ocenjevanje kakovosti.

''Sredstev je bilo na razpolago 3 milijone, rekli pa smo že takrat ob zaključku razpisa, da imamo možnost dodeliti še dodatna sredstva, če bodo projekti, ki bodo na lestvici, odlični in točno tako je bilo. Lahko rečemo, da smo dobili veliko zares odličnih projektov, denarja pa je bilo na koncu dovolj za 27 projektov. Dali smo na razpolago 4,5 milijonov evrov, dobili bomo 27 zelo lepih projektov, pestra bodo tudi partnerstva. Imamo tako velike javne subjekte, še več pa imamo zasebnih subjektov, tako da si res nadejamo lepi 2 oz. 3 leta izvajanja projektov v okviru sklada,'' je povedal Tomaž Konrad, namestnik direktorja EZTS GO in vodja sklada za male projekte GO! 2025.

Prijavljene teme so številne: turizem, hrana in vino, glasba in kino, pa tudi šport, jeziki, gledališče, ples, muzejska ponudba in celo astronomija. Za obogatitev ponudbe ter kulturno in turistično oživitev območja bodo organizirani glasbeni in gledališki dogodki, filmske produkcije in projekcije za vse starosti, namenjene spodbujanju vrednot Evropske unije in aktivnega državljanstva skozi umetnost.

''Ko smo maja gostili mednarodno evropsko komisijo, so nas vprašali, ali ni takšna količina novih projektov lahko celo grožnja za uradni program EPK-ja. Takrat smo rekli, da nikakor ne. Prvo je dejstvo, da so že v kriterijih bili zelo upoštevani temeljni kriteriji Evropske prestolnice kulture. Ampak tisto, kar je še bolj važno, je, da so moji kolegi in kolegice iz programskega oddelka enakopravno sodelovali s predstavniki EZTS GO ter so ravno lahko gledali, kje, glede na kvaliteto projektov, se da dopolniti nekatere programske elemente, ki so bili morda nekoliko šibkejši,'' zaključi Stojan Pelko, programski vodja Evropske prestolnice kulture.

Kot so še sporočili z Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, je želja po sodelovanju veliko in zato upajo, da bodo znali pritegniti tudi zasebne financerje. Naslednji krog razpisov Interreg je predviden v začetku leta 2024, medtem pa bodo z EZTS-ja sproti obveščali, kako se razvijajo omenjeni projekti,
financirani v tem prvem krogu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down