Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dober mesec po vetrolomu PGD Čepovan praznoval 120. obletnico delovanja

Na Goriškem se lahko pohvalimo z vasjo, kjer je kar tretjina njenih prebivalcev, članov prostovoljnega gasilskega društva. Gre za Čepovan, kjer so tamkajšnji gasilci ravno to soboto skupaj s stanovskimi kolegi od blizu in daleč nazdravili častitljivemu jubileju: 120. obletnici delovanja. Na praznovanju sta prisotne nagovorila tudi župan novogoriške mestne občine Samo Turel in minister za obrambo Marjan Šarec.

Poveljnik čepovanskega prostovoljnega gasilskega društva, ki šteje preko 120 članov, od tega je kar 36 operativnih, Adrijan Kofol pravi, da je za društvom kar precej mejnikov oziroma intervencij:

"Zadnje čase, bi rekel, se nam kar ponavljajo velike. 2014 smo imeli veliko obsežno intervencijo - žledolom, zdaj se je ponovil ta vetrolom. Tako da v bistvu, čeprav smo majhno društvo, imamo v vasi kar precej dela, intervencij in tudi dosti pomagamo ljudem na našem območju."

Med glavne izzive pa našteva:

"Ko pride kurilna sezona, je ogromno dimniških požarov, ko moramo it ljudem tudi dimnike očistiti. Da ne govorimo o prevozih pitne vode. Komplet vas Lokovec, pa del Čepovana je brez pitne vode, brez vodovoda. Tako da to pitno vodo zagotavljajo naši gasilci, tako da imamo delo celo leto s prevozi pitne vode. Potem tudi razno čiščenje vodnjakov, pa čiščenje teh požarnih poti."

Pa tudi druge intervencije in pomoč ostalim društvom, kot v lanskem velikem požaru na Krasu. Kofol še ocenjuje, da so dobro in sodobno opremljeni, v začetku prihodnjega leta pa bodo bogatejši za novo 410.000 evrov vredno gasilsko vozilo, ki bo namenjeno intervencijam in bo nadomestilo tudi obstoječe vozilo za prevoz pitne vode. Sicer pa poveljnik čepovanskega gasilskega društva ob letošnjem jubileju namenja pohvale tako članom društva, kot tudi Čepovancem, ki, kot pravi, živijo v slogi z društvom, kar se je izkazalo tudi ob julijskem neurju v Čepovanu, ko so za orodje poprijeli in gasilcem pomagali tudi krajani.

Julijskega hudega vetroloma se je v nagovoru spomnil tudi minister Šarec, ki si je prizadeto območje ogledal par ur po neurju. Kot je dejal, so takrat krajanke in krajani vedeli, da niso sami, danes pa da je s trdim delom gasilk in gasilcev vas Čepovan spet na nogah. Pohvalil pa je tudi solidarnost med gasilskimi vrstami, še posebej v času nedavnih poplav.

(foto: facebook Minitstrstvo za obrambo)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down