Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Do konca leta 2024 bo iz središča Nove Gorice odstranjen železniški tovorni promet

Načrtovani posegi na območju novogoriške železniške postaje v povezavi s projektom EPK 2025 in investicije v projekte na cestni infrastrukturi na območju občine – to sta bili osrednji temi današnjega obiska ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek v Novi Gorici.

Ministrica je delovni sestanek z županom Samom Turelom in njegovimi sodelavci označila za zelo operativen. Največ časa so posvetili infrastrukturnim projektom, ki se povezujejo z EPK.

Vsi se zavedamo, da smo časovno relativno omejeni, ampak ne glede na to, se bodo naši sodelavci, na eni strani občina, na eni strani MZI zopet usedli in pogledali, kaj od tistega, kar si mogoče še želi občina, pa v tem trenutku ni predvideno, se da v teh časovnih okvirjih speljat. In vse kar se da, bomo z naše strani šli naproti,“

zagotavlja ministrica Bratušek. Kateri so torej projekti, ki bodo zagotovo uresničeni do konca leta 2024, torej pred začetkom projekta EPK?

Dotaknili smo se treh glavnih področij, in sicer prvo je postajno poslopje, se pravi stavba železniške postaje, ki bo zagotovo navzven prenovljena v celoti. Kar se tiče podhoda je pravzaprav vse usklajeno, kako bosta podhod in oba vstopa izgledala.“

Tretja zadeva na območju novogoriške železniške postaje, ki bo, po zagotovilih ministrsva, uresničena do projekta EPK, pa je ureditev intermodalnega centra s parkirišči na vzhodnem delu postaje, kjer bo na račun preusmeritve tovornega prometa iz mesta odstranjen dobršen del tirov.

Na odstranitev tovornega prometa se povezujejo tudi železniški projekti, ki sicer segajo v sosednjo občino Šempeter - Vrtojba: gre za rekonstrukcijo železniškega loka, premik postajališča v Šempetru pri Gorici in vzpostavitev potniškega perona na železniški postaji Vrtojba. Vse troje je po besedah ministrice še vedno v načrtu in izvedba ni vprašljiva, nekaj neznank pa bo še treba rešiti glede železniške postaje v Prvačini, kamor bo preusmerjen tovorni promet:

Nekoliko več izzivov imamo s tretjim postajališčem, kjer moramo glede na študije o stanju stoletnih voda stvari še enkrat pregledati,“

še dodaja ministrica. V popoldanskih urah se je sestala še s predstavniki civilne iniciative na Grčni, ki se zavzema za postavitev protihrupne ograje proti prometno obremenjeni mestni vpadnici.

Foto: Ana Rojc

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down