Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Destinacija Kras in Brkini beleži vse več obiskov ter nočitev

Območna razvojna agencija ORA Krasa in Brkinov je včeraj predstavila novo direktorico. Kot smo poročali, je vajeti prevzela Karmen Rodman. Slednja bo imela vlogo čim bolje voditi agencijo, da bi slednja še naprej dosegala dobre rezultate in vidnejše dosežke.

Denimo, lansko leto je bilo za ORO zelo uspešno, pove Katja Kralj, strokovna vodja destinacije Kras in Brkini: ''V prejšnjem letu je agencija ORA Krasa in Brkinov uspešno pridobila 7 projektov v skupni vrednosti 5,6 milijona evrov. Pripravili smo strategijo lokalnega razvoja LAS Krasa in Brkinov za obdobje 2021-2027, organizirali več kot 44 dogodkov, prispevali k zvišanju prenočitev in tako je destinacija zabeležila za 5% več prenočitev kot rekordnega leta 2019.''

Poleg tega so na agenciji organizirali prvo čezmejno srečanje s ponudniki na območju nastajajočega geoparka Kras-Carso, koordinirali so obisk kar 60 turističnih agencij in operaterjev z različnih ciljnih trgov, za piko na i pa so bili objavljeni še v uglednih angleških in irskih medijih.

Uspehi in pomembni dosežki so se nadaljevali tudi v prvi četrtini letošnjega leta: ''V prvem kvartalu leta 2024 smo v vseh 4 kraško-brkinskih občinah zabeležili za 6% več prihodov turistov in za 9% več prenočitev kot v istem obdobju lani.''

Ključen dogodek v tem poslovnem letu je podpis pisma o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras-Carso v Trstu 11. marca, pod katerega se je podpisalo 5 slovenskih in 12 italijanskih občin.

Katja Kralj nam predstavi tudi bližajoče se aktivnosti na področju spodbujanja turizma na Krasu in v Brkinih: ''V poletnem času bomo skupaj s ponudniki organizirali tradicionalno akcijo KrasPass Gourmet, letos smo že peto leto zapored povezali več kot 30 ponudnikov z namenom, da obiskovalcem omogočimo, da vsak dan v tednu doživijo to našo edinstvenost Krasa in Brkinov po enotnih in dostopnih cenah.''

Tudi letošnjega avgusta bo v Dutovljah potekal Praznik terana in pršuta, tekom celega leta pa z različnimi dogodki obeležujejo 120-letnico Jame Dimnice v Brkinih.

Je pa tudi nekaj novosti. Letos v Štanjelu prvič organizirajo Poletni festival, ki bo trajal od junija do septembra, odvil pa se bo niz kulturnih dogodkov z namenom spodbuditi kulturni in turistični razvoj kraja. Najnovejšo storitev pa predstavljajo brezplačni prevozi na področju nastajajočega Geoparka Kras-Carso, ki se bodo aktivirali v pravkar prihajajočem vikendu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down