Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Desklanska Hiša dobre volje bo prisiljena zapreti vrata

Hiši dobre volje v Desklah zaradi premajhnega števila uporabnikov grozi zaprtje v začetku aprila.

Dnevni center omogoča starostnikom druženje v domačem okolju. Prava uspešnica je, denimo, dnevni center za starejše v Mirnu, ki ga obiskuje preko 20 ljudi. V Desklah je zgodba drugačna, leta 2018 odprti dnevni center je pred zaprtjem. Po epidemiji je število udeležencev drastično upadlo, je povedal direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante. "Problem, s katerim smo se srečali v naši Hiši dobre volje je, da je število uporabnikov tako nizko, da kljub prijazni in razumevajoči podpori občine, ki nam pokriva eno delavko, nikakor ne pokrivamo več stroškov in smo se na osnovi vsega tega, in nam je zelo žal za to, odločili, da s prvim četrtim zapremo dnevni center."

Kljub velikemu številu starostnikov v Občini Kanal se jih premalo odloča za obisk dnevnega centra. Za njegovo delovanje bi bilo potrebno imeti 15 udeležencev. Trenutno imajo zgolj 2 obiskovalca. Dnevni center za Občino Kanal pomeni dodano vrednost in dodatno kvaliteto bivanja za starejše, je poudaril kanalski župan. Občane pozivajo, naj se doma pogovorijo, in do konca marca razmislijo o vključitvi njihovih bližnjih. "Kajti dnevni centri ponujajo rešitve glede osamljenosti, v smislu druženja. Primerni so tudi za ljudi, ki se začenjajo soočati z demenco. Hkrati pa nekdo, ki je osem ur tam, prejme tri obroke."

Občina je prirpavljena pristopiti in pomagati tudi finančno s subvencioniranjem. Upajo, da bodo dnevni center ohranili. V nasprotnem primeru bodo okrepili pomoč na domu, še napoveduje župan.

(Foto: pred leti je bilo v desklanskem centru precej bolj živahno kot te dni)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down