Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Del zelene žičnate ograje se bo ponovno vrnil na mejo med Goricama

Meja Trg Evrope

Del zelene žičnate ograje, ki je razdeljevala Gorico in Novo Gorico na območju med mejnima prehodoma Erjavčeva in Solkan, se bo ponovno vrnil na nekdanje mesto. Vendar izključno z namenom prikazovanja zgodovine obeh mest oziroma kot prikaz poteka mejne linije. Ograja z nižjim betonskim zidom bo tako postala spomenik, ki bo tudi ustrezno označen.

Omenjena ograja je bila pred dvema letoma v celoti odstranjena med gradnjo čezmejne kolesarske poti. Na EZTS GO, ki je izvajal investicijo in ki skrbi tudi za prenovo trga, ki se pravkar izvaja, so pojasnili, da je bodo del vrnili na prvotno mesto prav za namene prezentacije zgodovine čezmejnega območja. Tomaž Konrad, pomočnik direktorice EZTS GO pojasnjuje, da bo to storjeno do konca novembra.

„Ograja bo v nekem delu ponovno nameščena prav zaradi turističnih namenov, da se uprizori oziroma simbolno nakaže, kako je izgledala ta meja v tistih recimo da težjih časih.“

Na katerem območju bo torej ponovno postavljena ograja? „Tisto območje bo predvsem od samega Trga proti jugu, proti mejnemu prehodu Erjavčeva, posamezni odseki, tako da bo samo simbolno prikazano, kako meja je. Ne bi želeli spet vzpostavljati meje, ne vem, komu bi bilo to v interesu oz. kdo bi si tega želel.“

Spomnimo, da sta del iste ograje pred dvajsetimi leti, dobra dva meseca pred vstopom Slovenije v EU, na območju Trga Evrope sicer simbolno odstranila tedanja župana Nove Gorice in Gorice – Mirko Brulc in Vittorio Brancati.

Območje Trga Evrope, ki je trenutno v prenovi, je del t. i. EPIC districta oz. EPIC okrožja, kjer se bo prihodnje leto odvijala glavnina programa Evropske prestolnice kulture.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down