Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Davek suše: koruze ponekod sploh ne bo, izpad travinje do 70 odstotkov,...

Po prvih ocenah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, sta zaradi suše po državi najbolj prizadeta koruza in travinje. V povprečju bo izpad okoli 50-odstoten. Stanje je na Goriškem še bolj pereče.

Dolgotrajno sušno obdobje, ki smo mu priča že od začetka leta, v Biljah je v prvih 8 mesecih letošnjega leta padlo samo nekaj več kot 200 mm padavin, se še kar naprej nadaljuje. Škoda bo precejšnja, ocenjuje Vasja Juretič, specialist za sadjarstvo in oljkarstvo na novogoriškem Kmetijsko gozdarsko zavodu: "Groba ocena je taka, da je travinje poškodovane okrog 60 do 70 odstotkov, koruza tudi, nekje med 50 in 100 odstotki, tudi ostale krmne rastline na njivah, nekje tam med 50 do 80 odstotkov in pa, seveda, v trajnih nasadih, nekako se škoda kaže kot upočasnjeno dozorevanje, tudi v vinogradih. In pa zmanjšan pridelek na poznem sadju, ki je še na drevesih in se bo obiralo v naslednjih mesecih."

Kljub sanaciji se zajetje Vogršček zaradi pomanjkanja padavin ni napolnil, uresničil se je črni scenarij: "Vemo, da se je potem zadeva na terenu reševala s črpanjem z reke Vipave, to je bilo ustavljeno že 14 dni nazaj. Praktično tam, kjer kmetje niso dovažali vode intervencijsko za ohranitev tega, kar je bilo posajeno, se je že vse posušilo. nekaj rešujejo z dovažanjem iz vodovodnega omrežja preko občine Šempeter - Vrtojba, da rešujejo predvsem plodovke, ki so bile posajene zgodaj spomladi."

Suša je prizadela celotno Primorsko, od Bovca do morja: "Sam se veliko gledal po Tolminskem, kjer smo bili navajeni, da so bili travniki zeleni, trenutno je vse posušeno, slovenska Istra, vemo, da je že po strutkturi tal bolj podvržena suši, tako da je stanje tudi pri njih kritično."

Tudi v naslednjih 14 dni ne kaže na večjo količino padavin, tako da bo škoda žal še višja.

(Foto: Vasja Juretič)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down