Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Darku Bratini, duši slovenske skupnosti v Gorici, bodo postavili doprsni kip

Darko Bratina

Goriški sociolog, filmski kritik in senator Darko Bratina bo dobil doprsni kip. Na pobudo družbe Transmedia in Združenja Darko Bratina bo postavljen na po njem imenovanem dvoru v Hiši filma na Travniku. Slovesno ga bodo odkrili drevi ob 19. uri.

Darko je bil duša slovenske skupnosti v Gorici za daljše obdobje: od 80. let do smrti je bil duša z idejami, z analizo, ki jo je pripeljal. Študiral je v Trentu in potem je delal v Turinu in je pripeljal tudi to njegovo svetovljanstvo, po eni strani velik intelektualni potencial in znal je predvidevat dogajanje,“pravi predsednik podjetja Transmedia, Boris Peric.

Iz njegovih idej so nastali skoraj vsi projekti, ki se danes razvijajo na Goriškem, in sicer je nastal Kinoatelje, že konec 70. let, takoj ko se je Darko Bratina vrnil iz Torina."

Konec osemdesetih je bilo v Gorici ustanovljeno podjetje Transmedia, katere pobudnik je bil Darko Bratina. Podjetje je odkupilo kinodvorano na Travniku, iz tega je nastala današnja Hiša filma, v kateri domuje tudi medioteka, Univerza Dams, Kinoatelje, Združenje Amidei in tri kino dvorane. „Kar je bilo pa zanimivo pri Kinoateljeju je, da je bil povezovalec slovenske in italijanske filmske industrije z organizacijo festivala Film video monitor in drugih dogodkov, ki so se odvijali ob četrtkovih večerih v Kulturnem domu,“ našteva Peric.

Hiša filma je postala središče filmske dejavnosti v Gorici, prepoznavna pa je bila tudi v Evropi. „Ker iz tega poleg ljubiteljske dejavnosti in tržne dejavnosti treh dvoran, so nastale filmske produkcije, začela se je koprodukcija med slovenskimi in italijanskimi filmi kot Transmedia smo naredili več filmov v teh letih in razvile so se še druge produkcije.

Iz začetnih idej Darka Bratine se je torej razvila tako ljubiteljska kot tudi poslovna dejavnost. Pred dvajsetimi leti so dvor pred kinodvorano poimenovali z njegovim imenom, sedaj pa ga bodo, kot pove Peric, še aktualizirali z njegovim likom.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down