Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Danes začetek del za ureditev Trga Evrope

Trg Evrope Render 2

Z današnjim dnem se je odprlo tudi čezmejno gradbišče na Trgu Evrope. Gre za eno večjih investicij vzdolž EPK okrožja, ki bo osrednje prizorišče Evropske prestolnice kulture. Naložbo vodi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO. Pomočnik direktorice Tomaž Konrad:

„Celotna vrednost investicije je ocenjena na 2,8 milijona evrov. To pa vključuje prenovo trga, razširitev trga in seveda prenovo vhodnih delov Fabianijevega tridenta na italijanski strani.“

Gre za t. i. Fabianijev trizob oz. tri ulice na italijanski strani meje, ki se stekajo na Trge Evrope. Investicija se bo večinoma uresničila z evropskimi sredstvi, del pa sofinancira tudi novogoriška mestna občina. Doslej so na območju trga že potekala gradbena dela, ki pa so zajemala menjavo komunalnih vodov tako na slovenski kot na italijanski strani meje. Pred začetkom del pa so morali področje med drugim tudi pregledati glede morebitnih neeksplodiranih ubojnih sredstev.

„Dela so predvidena za 8-10 mesecev, če ne bo nekih nepredvidenih in nepričakovanih situacij, bi investicijo morali zaključiti do konca leta 2024.“

Tlakovanje na trgu bo dvignjeno na nivo Vecchietovega mozaika, ki je glavna prepoznavna točka Trga Evrope. Prenova vključuje preureditev javne razsvetljave, namestitev vodnih elementov, ozelenitev z zasaditvijo 20 novih dreves in novo ulično opremo. Do konca marca bo promet po Kolodvorski poti omogočen, s prvim aprilom pa bodo v tistem delu začele veljati zapore, o čemer bodo pravočasno obvestili javnost. Dela bodo morali koordinirati tudi s sosednjimi gradbišči, v letošnjem letu je na območju železniške postaje in Trga Evrope predvidenih kar šest gradbišč, zato je skrbno načrtovanje del nujno, še dodaja Konrad.

V celotno območje EPIC okrožja bo vloženih slabih 120 milijonov evrov, ki jih bodo pridobili iz evropskih virov, s strani Slovenije, Dežele Furlanije – Julijske krajine ter novogoriške in goriške občine. Časa za ureditev vseh načrtov je malo, a snovalci naštetih vsebin in prenov ostajajo optimistični, da se bo zadeve dalo urediti do 8. februarja 2025, ko bo uradno odprtje Evropske prestolnice kulture 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down