Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Danes o usodi novele zakona o igrah na srečo

Ob burni obravnavi so poslanci DZ dane opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja in odpravo večine omejitev pri lastništvu igralnic. Glasovanje je predvideno po zadnji točki dnevnega reda, ki že poteka. Po navedbah vlade bodo spremembe zagotovile večje varstvo potrošnikov in stabilnost poslovanja prirediteljev iger na srečo. V opoziciji medtem ocenjujejo, da novela zakona pomeni nevarnost razprodaje Hita in odprtje slovenskega trga iger na srečo konkurenci iz tujine. Pričakujejo veto Državnega sveta.

Odpiranje trga večjemu številu ponudnikov se zdi opoziciji sporno tudi z vidika družbenega vpliva. „Gre za novelo, ki je škodljiva in nerazumna,“ je ocenil poslanec SD, Matjaž Nemec. „Ni enega samega subjekta, ki bi te spremembe podpiral razen Poslanske skupine SDS ter njihovega ministra,“ je menil Nemec, ki je spomnil, da je Državni svet napovedal veto. „Če danes ne bo z glasovanjem padel zakon, sem prepričan, da bo padel potem, ko bomo imeli možnost izbrati večino 46 glasov ob ponovnem glasovanju, če bo veto izglasovan.“

Marko Pogačnik, SDS pa je menil, da spremembe zakona rešujejo rešujejo sistem igralništva v Sloveniji, ki danes ni organiziran optimalno. Po njegovih besedah so se od leta 2008 do danes, bruto prihodki od iger na srečo zmanjšali približno za 100 milijonov evrov, s tem so se znižali tud prihodki za humanitarne organizacije, in to predvsem na račun tega, ker so se v zadnjih desetih ali pa petnajstih letih igralci Slovenije preselili v tujino. „Sem prepričan, da z uveljavitvijo tega zakona se bo kar nekaj igralcev, ki danes igrajo v tujini, slovenskih vrnilo v Slovenijo in s tem posledično se bodo prihodki tako za humanitarne organizacije kot za športne organizacije povečale.

Kot smo poročali, noveli nasprotujejo tudi zaposleni in sindikati v Hitu, tudi sicer pa v družbi vre, Erik Krašna, predsednik sindikata SIDS, je danes sporočil, da „sindikat SIDS že dve leti opozarja na večje kršitve, diskriminacije in spremenjene pogoje dela vendar s strani uprave dobivamo minimalen ali nikakršen odziv. Nadzornemu svetu smo poslali že drugi dopis, saj vse skupaj presega meje zdravega okusa in se približuje vrelišču. Kot dodaja, imajo žeizoblikovane stavkovne zahteve, potrebno jih je le še uskladiti z ostalima sindikatoma, kar bo predvidoma v petek.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down