Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Civilna iniciativa Vrtojba toži Kolektor CPG

Civilna iniciativa Vrtojba se že več let trudi opozarjati širšo javnost, da asfaltna baza v Vrtojbi deluje brez uporabnega dovoljenja, poleg tega pa še onesnažuje okolje z zdravju nevarnimi snovmi. Niso bili uslišani ne s strani politikov ne raznih inšpekcij, tako da so za naslednji korak pripravili tožbo proti družbi Kolektor CPG.

''Polna usta so nas vseh, od politikov do inšpekcij, o okolju, podnebnih spremembah, ampak nihče nič ne napravi. Ni važno, katera politika je na oblasti, leva ali desna. Da ne govorimo o inšpekciji - ni strokovnjaka v Sloveniji, ki bi rekel, da je ta lokacija primerna za proizvodnjo asfalta. Ga ni, ampak nihče ne ukrepa. Skozi to borbo smo ostali sami in drugega nam ne preostane kot sodišče,'' pravi vodja Civilne iniciative Vrtojba Miloš Nemec, ki od Kolektorja CPG zahteva, naj asfaltno bazo zapre ali preseli, to podpira tudi šempetrsko-vrtojbenska občina.

Opozorili so tudi na poslovanje brez ustreznih dokumentov, to pa je gradbena inšpekcija tudi potrdila in podjetju naložila 20.000 evrov kazni. Direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli je za Primorske novice dejal, da odločba še ne pomeni, da se morajo iz Vrtojbe izseliti, zato bo baza v skladu z veljavno zakonodajo obratovala naprej in če bo potrebno, bodo na sodišču dokazovali, da ima obrat vse potrebne dokumente že od prve postavitve asfaltne baze leta 1965.

Kaj pa si od obravnave na sodišču obeta Nemec? ''Poskušamo iskati pravdo in verjamemo v to, ker Vrtojbenci še zmeraj verjamemo v pravno državo, čeprav nas vse inštitucije skušajo prepričati v obratno. Pričakujemo, da sodišče reče svoje, tako kot veleva zakon in kot bi že zdavnaj moralo biti.''

Novogoriško sodišče je obema stranema poslalo predlog za mediacijo. Medtem ko v civilni iniciativi zahtevajo takojšnjo prekinitev proizvodnje, pa je Mugerli kolegom še dejal, da regija asfaltno bazo potrebuje. Neuradne govorice so asfaltno bazo povezovale s selitvijo v kamnolom Laže, prostor pa se ponuja tudi v separaciji pri Tolminu, kjer za takšno proizvodnjo ne potrebujejo okoljevarstvenega dovoljenja. Regiji se torej morata poenotiti, kje se bo asfaltna baza sploh nahajala.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down