Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Civilna iniciativa Osek ne želi novega naselja v vasi

Prebivalci vaškega jedra Oseka se že vrsto let borijo proti gradnji novega naselja tik nad starim, spomeniško zaščitenim vaškim jedrom. Pred kratkim so ustanovili tudi civilno iniciativo, saj ne želijo novega naselja, ki bi po njihovem preveč obremenilo vas, kot je pojasnil član CI David Peršič:

Prebivalce Oseka moti predvsem to, da bi tovornjaki med gradnjo vozili skozi vas, prav tako bi novi prebivalci dodatno obremenili že tako zelo ozko cesto, je povedal član civilne iniciative Simon Kerševan.

Kolovozna pot, ki naj bi vodila do novega naselja

Proti gradnji se je sicer že leta 2011 izrekel tudi novogoriški mestni svet. Od leta 2012 je tako območje v neposredni bližini starega jedra vasi Osek nezazidljivo. Ker pa je investitor postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja začel, tik preden je odločitev občine stopila v veljavo, ta postopek še vedno teče. Upravna enota v Novi Gorici je tudi že izdala gradbeno dovoljenje, po pritožbi krajanov pa je ministrstvo za okolje in prostor zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Obtožbe krajanov so letele tudi na vodstvo občine, češ da podpira gradnjo zaenkrat sedmih hiš nad vasjo. Župan Klemen Miklavič jim odgovarja:

Vaščani Oseka so poudarili še, da preprečevanje poslabšanja kakovosti bivanja, razvrednotenje nepremičnin, varovanje kulturne dediščine, zagotavljanje možnosti za njeno ohranitev in razvoj ter prometna varnost niso teme, ki bi jih lahko prezrli in pospravili v predal, zato bodo vztrajali pri svojih zahtevah.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down