Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Čezmejno teritorialno sodelovanje kmalu tudi na Krasu?

Evropska združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), so bila ustanovljena za lažje čezmejno, nadnacionalno in medregionalno sodelovanje med državami članicami Evropske unije ter njihovimi regionalnimi in lokalnimi organi. Združenja partnerjem omogočajo izvajanje skupnih projektov, izmenjavo strokovnega znanja in boljše usklajevanje prostorskega načrtovanja.

En primer dobre prakse je sodelovanje Mestne občine Nova Gorica in Občine Šempeter-Vrtojba na slovenski in Občine Gorica na italijanski strani. Po tem se zgledujejo na Krasu, kjer je želja po čezmejnem povezovanju prisotna že dobro desetletje: ''Nekoč je že bilo podpisano pismo o nameri vseh takratnih županov z obe strani meje. Na slovenski strani smo pri tem zelo poenoteni in imamo vse že usklajeno, malce pa šepa na italijanski strani. Prav pred nekaj dnevi smo imeli zanimiv pogovor, pri katerem je sodeloval tudi minister za Slovence v zamejstvu Matej Arčon, ki nam stoji ob strani. Smo kar optimistični, da bomo razrešili tudi z italijansko stranjo,'' je razkril župan Občine Komen Erik Modic in dodal, da je cilj, da se celotno območje Krasa vključi v Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje.

Slovenska stran naj bi vanj vključila pet občin, in sicer so to Divača, Hrpelje-Kozina, Miren-Kostanjevica, Sežana in (kot rečeno) Komen, na italijanski strani pa je takšnih občin med 6 in 12.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down