Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Čezmejna pot na Kapelo izničuje mejo"

Čezmejna pot na Kapelo je tudi uradno odprta. Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica sta uspešno zaključili skupen projekt revitalizacije čezmejne pešpoti, ki vodi s parkirišča na Kostanjevici do ulice Via della Cappela v sosednji Gorici. Obnovljena pot bo pripomogla k prepoznavnosti in obisku Frančiškanskega samostana Kostanjevica ter bo še dodatno povezala obe mesti.

Tega smo se veselili, ker to je stara prvotna pot na Kostanjevico in je bila samo ta do leta 1963. Ta dejansko izniči meje in bo pomagala, da se izniči meje tudi v glavah.“

Pater Niko Žvokelj pove, da je letošnje leto jubilejno, saj praznujemo 400. obletnico postavitve prve cerkve na Kostanjevici in 70-letnico župnije.

Ker je bila to prva župnija v nastajajočem mestu Nova Gorica in je rasla z mestom do današnjih dni. Zato smo včeraj, ko je bilo žegnanje, smo imeli slovesno mašo, potem pa druženje po maši. Navzoča sta bila tako kot na odprtju poti oba župana – Nove Gorice Samo Turel in pa Gorice Rodolfo Ziberna.“

Samostan Kostanjevica je priljubljena točka tako Novogoričanov kot Goričanov, pa tudi številnih domačih in tujih obiskovalcev, ki z vrha kostanjeviškega griča občudujejo pogled na obe Gorici. Novogoriška mestna občina je zgradila 140 metrov dolg odsek od parkirišča pred cerkvijo do meje z Italijo, sosednja goriška občina pa 40 metrov dolg odsek od meje do prvega stanovanjskega objekta. Pot ima posebno vrhnjo plast, ki daje poti naraven videz. Vrednost investicije na slovenski strani meje, ki jo je financirala novogoriška mestna občina, znaša 145.000 evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down