Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Čas za zatiranje prenašalca zlate trsne rumenice

Do 2. julija morajo vinogradniki in vsi, ki gojijo trte na svojih vrtovih, opraviti škropljenje proti ameriškemu škržatku. Ta namreč prenaša izjemno nevarno fitoplazmatsko obolenje – zlato trsno rumenico, opozarja Ivan Žežlina, vodja Oddelka za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica:

"Bolezen je res nevarna. Povzroči lahko propade vinogradov oziroma propade trs na večjih površinah. Gotovo so poslušalci že slišali, kaj se dogaja na štajerskem koncu, predvsem v okolici Jeruzalema in Ormoža, kjer so težave s trsno rumenico zelo velike. Ker želimo ohraniti pridelavo nekega kakovostnega grozdja in seveda nato tudi vina na Primorskem, je obvezno pravzaprav tretirati tega prenašalca, zatirati."

Za vinorodne okoliše Slovenske Istre, Vipavske doline in Goriških brd je bila napoved tretiranja napovedana 22. junija, desetdnevni rok pa se izteka, kot smo omenili, 2. julija. "Za Kras bomo pa napoved, predvsem zato, ker je trta tam malce kasnejša in je še pocvetena in zaradi varstva čebel se trta v cvetenju ne škropi, dali od 29. junija dalje in ravno tako velja 10 dni rok za tretiranje tudi na Krasu."

Tretiranje velja tudi za ekološke vinogradnike. Prihodnje termine tretiranja bodo na zavodu pravočasno objavili na spletni strani zavoda. "Za prvo škropljenje priporočamo res tista bolj učinkovita sredstva. Ker so samo tri, ne bomo delali nobene reklame, jih lahko povem. To so pripravki Mospilan, Sivanto prime in pa Movento. Ti trije so priporočeni za prvo tretiranje. Za ekološke vinogradnike pa pripravka Flora verde in pa Biotip floral."

Trsna rumenica je na Primorskem relativno stabilna, vendar, kot dodaja Žežlina, opažajo trend rasti, zato v izogib težavam apelirajo k tretiranju vse, ki imajo na svojih zemljiščih posajene trte.

(foto: arhiv KIS)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down