Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Briški uporabniki ne bodo občutili podražitve programa pomoči na domu

Povečani stroški materialov in storitev ter tudi uskladitve glede plačnih razredov, napredovanj in drugih kadrovskih zadev so razlogi za podražitev storitve pomoči na domu tudi v Brdih, kjer to storitev Občina Brda izvaja od leta 2016. Nova ekonomska cena storitve za Občino Brda znaša 27,95 EUR, kar je za 4,08 EUR oz. 17% več kot v preteklem letu, a podražitev ne bo udarila po denarnicah uporabnikov. Briška občina bo namreč sofinancirala skoraj tri četrtine ekonomske cene programa.

"Ekonomska cena se je povečala, ampak na občinskem svetu so svetniki potrdili, da za občane, za uporabnike, ostane cena ista, to je 5,11 evrov za delovnik, nedeljo in praznik."

Pojasnjuje Bernarda Pirih, vodja Centra za Pomoč na domu. Cene programa se v goriških občinah giblje med 3,5 in 7,5 evrov glede na to, ali se storitev izvaja med delovnikom, vikendom ali prazniki, Občina Brda je pa trenutno edina občina, ki ohranja enako ceno, vse dni v letu. Center za pomoč na domu trenutno V Brdih oskrbuje povprečno mesečno 60 uporabnikov.

"56, 63, pač ni vsak mesec enako, povprečno 60."

Zanje skrbi pet oskrbovalk. Kadrovska zasedba, kot pravi Bernarda Pirih, je sedaj prišla na zeleno vejo.

"V lanskem letu smo imeli kar resne težave. Zdaj je malo boljše. Vse kaže, da bomo vsa ta mesta, katera imamo nezasedena tudi zaradi daljših odsotnosti, nekako pokrili, da bomo lahko s polno kadrovsko zasedbo počakali poletje in nekako preživeli."

Sicer pa Center za Pomoč na domu v vseh šestih goriških občinah oskrbuje povprečno med 420 in 450 uporabnikov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down