Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Brici peti naziv častnega občana podelili arhitektu Izidorju Simčiču

Sinoči se je v Vili Vipolže odvila slavnostna seja Občine Brda s podelitvijo občinskih nagrad, na kateri je briška občina po šestih letih podelila tudi naziv častnega občana. Naziv je prejel arhitekt Izidor Simčič.

"Veliko mi pomeni, ker stara resnica je, da nagrada doma, je vredna več kot veliko nagrad v tujini. In to pomeni, da ljudje me imajo res kolikor toliko radi."

Simčič je naziv častnega občana prejel za doprinos k razvoju prepoznavnosti Občine Brda, ohranitvi arhitekturne dediščine in vzpostavitvi sloga sodobne arhitekture z izrazito briško identiteto. V njegovem opusu je veliko projektov v Brdih, Goriškem in širše. Sicer pa izpostavlja: "

"Prav gotovo, da sem najbolj ponosen na Šmartno, ker sem ohranil neko živo naselje in ohraniti nek živ organizem je največ, kar si človek želi."

Ob ustanovitvi Občine Brda je bila Izidorju Simčiču zaupana naloga organizacije in oblikovanja prostorov v občinski stavbi, kasneje tudi gradbenih nalog, a je poleg teh pomembno pripomogel tudi k navezovanju in utrjevanju vezi z občinami v obmejnem prostoru tako v Italiji kot Avstriji, kar je posledično privedlo do prepoznavnosti briške občine, sklepanja raznih sodelovanj in rasti turističnega obiska, so pojasnili ob podelitvi naziva. Da je bil Simčič pomembna desna roka, je potrdil tudi nekoliko ganjen briški župan Franc Mužič:

"Brez dvoma. V smislu obnove in ohranjanja te kulturne dediščine in predvsem tudi glede na aktivnosti, ki jih je zapeljal skozi promoviranje Občine Brda."

Občinska priznanja so prejeli Nogometni klub Brda, Vanda Cukjati in Lea Blažič. Občinske nagrade pa Aleš Kristančič, Ivan Skubin in Edoardo Reja.

slavnostna.Brda2023_1

Sinoči so bili izpostavljeni tudi dosežki občine v preteklih dvanajstih mesecih in napovedane večje investicije, ki se bodo pričele v prihodnjih. V kratkem bo zaključena obvoznica Kojsko, ki bo slavnostno predana namenu ob državnem prazniku 26. junija, sicer pa, kot je v nagovoru izpostavil župan, se bo zelo verjetno po njej mogoče zapeljati že to popoldne, gotovo pa jutri.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down