Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Božič: v kratkem bo znano ime vodje EPICentra, enega nosilnih projektov EPK 2025

Trg Evrope Render 2

Nedavni podpis pogodbe o sodelovanju pri projektu Evropska prestolnica kulture med ministrstvom za infrastrukturo, Slovenskimi železnicami in novogoriško mestno občino, je pozdravil tudi Gorazd Božič, direktor Zavoda GO!2025. Projekt je ključnega pomena za ureditev potrebne infrastrukture na osrednjem območju projekta Evropske prestolnice kulture, pa tudi za razvoj mesta in širše regije.

V pričakovanju Evropske prestolnice kulture 2025 bo tako urejeno območje novogoriške železniške postaje skupaj s tremi objekti, tovornim skladiščem (razskladiščem), stavbo SVKT, železniškim zdravstvenim domom in nadstandardnim podhodom pod železniškimi tiri s kolesarsko stezo.  Ocenjena vrednost za nakup in prenos lastništva je za vse tri objekte milijon evrov. Ta sredstva ima Mestna občina nova Gorica že rezervirana v okviru Celostnih teritorialnih naložb.

Mi pa na Zavodu GO!2025 pripravljamo vsebine, ki bodo te objekte zapolnile in da bomo lahko v letu 2025 res videli, uživali in zaživeli na novo v tem obmejnem pasu.“

Eden ključnih projektov, ki se bo odvijal na omenjenem območju, natančneje v sedanjih razkladališčih Slovenskih železnic, je tudi EPICenter, v njem bodo predstavljene zgodbe 20. stoletja iz perspektive ljudi, ki v tem prostoru živijo, pomenil pa bo tudi novo kulturno vsebino in turistično ponudbo. Projekt je zasnovala Kaja Širok, prva direktorica Zavoda GO!2025, ki pa je lani poleti s tega položaja odstopila. Kdo bo torej vodil enega od nosilnih programov Evropske prestolnice kulture 2025?

Smo pri zaključku imenovanja vodje projekta, tako da v kratkem bomo povedali ime osebe, odgovorne za vsebino,“

pravi Božič in dodaja:

Ni pa to gospa Kaja Širok. Je pa sodelovala v procesu priprave strategije Epica že od vsega začetka in tega se držimo pri sami zasnovi.“

Vzporedno z vsebinami, ki so predmet omenjene pogodbe, bo prenovljen Trg Evrope ter vzpostavljen zeleni pas vzdolž meje med nekdanjim solkanskim mejnim prehodom in Rafutskim parkom ter vilo. Postopke za urejanje tega dela vodi EZTS GO. V kakšni fazi so, pojasni pomočnik direktorice Tomaž Konrad:

Projektna dokumentacija za prenovo Trga Evrope in tridenta je v sklepni fazi. Do konca meseca bo dokončana. Od tam naprej je takoj v začetku novembra predvideno povabilo izvajalcem del, da dajo finančne ponudbe, tako da pričakujemo do konca leta pregledane ponudbe, izbranega izvajalca in ta je v začetku leta 2024 lahko uveden v delo.“

Gradbena dela na Trgu Evrope in t. i. tridentu treh ulic, ki se stekajo v omenjeni trg, se bodo začela v začetku leta 2024, dodaja Konrad. Kakšen bo ta prostor po prenovi?

Trg se bo precej razširil, odprl na obe strani meje – razširil tako proti objektu kot proti Italiji na trident oz. Fabianijev trizob, bo precej prečiščen, pomembna je tudi funkcionalnost trga, tako da zadošča vsem potrebam za velike prireditve in manjše prireditve, ki so predvidene za Evropsko prestolnico kulture.“

Na območju trga bo dodan vodni element, uredili bodo dodatno razsvetljavo, na zelenem pasu severno in južno pa bo dodana tudi urbana oprema. Trg bo tako prireditveni prostor in to ne le zgolj za Evropsko prestolnico kulture, temveč tudi za dogodke, ki jih bo gostilo čezmejno goriško somestje tudi v bodoče.

V letu 2025 pa se bo s pomočjo države oziroma Ministrstva za kulturo začela še obnova Vile Rafut.

Na fotografiji: bodoči izgled Trga Evrope

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down