Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bovški svetniki obstruirali sejo. "To je že absurd!" pravi bovški župan.

Včerajšnja seja Občinskega sveta bovške občine se ni odvila. Njeno izvedbo so z obstrukcijo preprečili svetniki Liste za Posočje – Bovec in Liste Naša dolina naš dom. Da bodo sejo obstruirali so županu s pisnimim obvestilom sporočili tri ure pred sejo.

To je avsurd, obstrukcijo komentira bovški župan Valter Mlekuž: „Nimam besed za to, kar se dogaja. Mislim, da tri ure pred sejo javijo, da ne bodo prišli... Prišli so svetniki, ki živijo v Ljubljani. Prišel je tudi poslanec, ki je prišel iz Ljubljane. Tako da so oni , da niso prišli na sejo, mislim da je to višek,kar se dogaja, tako da res nimam besed. Svetniki so bili izvoljeni od ljudi. Vem da nekega svetnika iz njihove liste ni bilo, ker je bil v tujini in to je bilo gotovo naročeno, da naj ne hodijo.

Kot pravi župan, je bila včerajšnja seja sklicana zaradi oddaje Zaključnega računa proračuna za leto 2022. „Potrebno je bilo oddati do današnjega dne zaključno poročilo za lansko leto. Nadzorni odbor je to obravnaval in včeraj je bilo samo potrdilo. Tako da, seveda, da ne bi na to sejo dali samo Zakčkučni račun, smo dali še dve točki, tri točke. Poročilo javnega zavoda Dolina Soče, Sončni Kanin in Posoški razvojno center.

Med razloge za namerno odsotnost so odsotni svetniki med drugim navedli, da občina navkljub njihovi prošnji ni uskladila terminov rednih sej za celotno leto, da župan sklicuje seje in pošilja gradivo svetnkom v pregled v času praznikov, da župan in občinska uprava ne usklajujeta vsebinbe sej s svetniki, pa tudi da nimajo možnosti predlagati, kdo bo povabljen na sejo. Očitali so tudi, da izredna seja, ki jo je predlagala Lista za Posočje ni zaključena in podvomili v potrebo po rebalansu proračuna nekaj tednov po sprejetju proračuna.

Očitke Mlekuž zavrača in glede sprejemanja rebalansa pojasnjuje, da je bil ta potreben zgolj zaradi umestitve čezmejnih projektov z občinama Tarcento in Trbiž, ki bodo vključeni v EPK 2025 v Načrt razvojnih programov.

Prisotni svetniki so ravno tako obsodilionbstrukcijo ter, tako kot župan, navedli, da so gradivo prejeli na delovni dan in ne med prazniki ter v predpisanem roku, da je tako početje dela svetnikov z obstrukcijo v zadnjem trenutku nekorektno in neetično. Bovška občinska uprava ima zaradi zahtev list, ki so obstruirale včerajšnjo sejo, že kadrovske težave. „Res, šli so predaleč. Vemo, kakšen je njihov cilj. Na volitvah jim ni uspelo imeti njihovega župana in sedaj poskušajo na vse te načine. Moram pa priznati, da se to ne dogaja samo pri nas, da je to tudi v ostalih dveh občinah na Gorenjskem. Ta denar iz Triglavskega narodnega parka, iz 10. in 11. člena, jim diši, radi bi ga usmerili v druge kanale in to je to.

še pove bovški župan.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down