Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bovec branju prijazna občina

Untitled Design (92)

Občina Bovec je v skladu s pravili in pogoji javnega natečaja v letu 2023 kandidirala za naziv branju prijazna občina, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Skupnostjo občin Slovenije. Komisija je na podlagi prispele vloge Občini Bovec naziv tudi podelila.

''Smatrali smo, da veliko damo za ta certifikat. Vemo, koliko vlagamo v knjižnico, financirali smo novo vozilo, imamo tudi društva, ki delujejo na tem področju, kot denimo literarni klub, ki stalno prireja prireditve. Spodbujamo tudi v šoli, da je knjiga tista, ki naj spremlja človeka. Veseli smo bili, ko smo izvedeli, da smo med prejemniki nagrade,'' je povedal župan Valter Mlekuž.

Komisija je v vlogi Občine Bovec prepoznala pozornost in naklonjenost, ki jo slednja s svojimi institucijami in z lastno podporo izkazuje bralni pismenosti in bralni kulturi. Financiranje knjižnične dejavnosti je celo nad slovenskim povprečjem.

Spodbujanje vsega, kar se povezuje s knjigo, pa občina dokazuje tudi s projekti, ki povezujejo različne institucije in ustanove: ''Mislim, da imamo knjižnico dobro urejeno, urejamo še kulturni dom, v bodoče nameravamo knjižnico opremiti z dvigalom za invalide, tako da bo dostopna vsem. Dejavnost bomo spodbujali naprej, verjamem, da bo tudi literarni klub še bolj zagnano privabljal mlade. Tudi na šoli bomo to predstavili in verjamem, da se bomo morali nekega dne usesti in reči, kako stvar zapeljati naprej.''

V okolju je tudi zelo močna dejavnost lokalnih kulturnih izvajalcev, ki jim občina za njihovo delovanje namenja javni prostor in jih pri ustvarjanju tudi podpira ter z njimi sodeluje. Vsako leto financira tudi nakup knjig za vse novorojenčke.

Naziv Branju prijazna občina se je Občini Bovec podelil za obdobje treh let. Po preteku lahko občina pri Združenju splošnih knjižnic vloži vlogo za podaljšanje veljavnosti certifikata.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

NAGRADNA IGRA: DAN ŽENA

Preberi več
Oglasi
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down