Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bosta občina in Univerza pridobili 30 evropskih milijonov za Center zelenih tehnologij v Solkanu?

Sia Rusitev 1

Projekt Center zelenih tehnologij, ki ga namerava novogoriška mestna občina umestiti v bodoči center zelenih tehnologij v Solkanu, je prestal prvo sito na Evropski komisiji in se uvrstil v drugi krog za sofinanciranje. Če bo šlo vse po sreči, bo občina skupaj z Univerzo v Novi Gorici zanj pridobila 30 milijonov evrov. Izid bo znan junija.

Novogoriška mestna občina je v proračunu za letošnje in prihodnje leto sicer za razpise za gospodarstvo v proračunu rezervirala milijon evrov, napovedala pa je tudi začetek nove generacije prostorskih planov. Prav gospodarstvo je eden od ključnih stebrov razvoja v občini, zagotavlja župan Samo Turel.

Eden od ključnih ciljev pa je tudi že omenjeni razvoj območja nekdanje hidrarne Sie v Solkanu. Območje je občina kupila v prejšnjem mandatu in trenutno se na objektu hidrarne izvajajo rušitvena dela. Na tistem območju bi potem uredili t. i. Science City – Mesto znanosti.

Sia Rusitev 2

Želimo si podobnih visokotehnoloških vsebin kot so čez železnico, v obrtni coni Solkan. V ta prostor pa bomo umestili Center zelenih tehnologij, torej skupni projekt z Univerzo v Novi Gorici, ki je prestal prvo sito na Evropski komisiji in se uvrstil v drugi krog, za katerega skupaj z Univerzo računamo pridobiti 30 milijonov evrov za izgradnjo sodobnega centra zelenih tehnologij.“

Rušitev hidrarne poteka po načrtu, zagotavlja župan, končano bo do poletja. Še prej pa namerava občina na območju Sie v Solkanu v času Evropske prestolnice kulture urediti začasno parkirišče.

V času EPK razmišljamo o tem, da bi tam bilo začasno parkirišče – ne ob vsaki priložnosti, temveč takrat, ko bodo na Trgu Evrope bolj množični dogodki, da se potem obiskovalcem zagotovi parkiranje čim bližje. Bo pa, kot rečeno, začasno in takoj po koncu EPK gremo v nadaljnji razvoj tega območja,“

zaključuje Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down