Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bomba v Novi Gorici: poskrbljeno bo tudi za evakuacijo nepokretnih

Med odstranitvijo 250-kilogramske angleške letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki je bila odkrita v Novi Gorici, bo treba evakuirati ljudi, ki prebivajo v 400-metrskem vplivnem pasu, pravi Simon Vendramin, poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici. Ker je bila bomba iz druge svetovne vojne najdena v bližini novogoriške železniške postaje, bo treba evakuacijo izvesti tudi na italijanski strani meje.

Seveda v povezavi tako s centrom za socialno delo kot z zdravstvenim domom, da se preveri, kajti na tem območju so lahko tudi nepokretne osebe in bo zato potreben tudi poseben prevoz oz. oskrba teh oseb zaradi evakuacije. In seveda tudi nastanitve na določenem zbirnem mestu.“

Kaj pa lahko prebivalci na vplivnem pasu storijo, da bi zavarovali svoje imetje, če bi se izkazalo, da bo treba deaktivacijo bombe opraviti na licu mesta?

Vsekakor, tudi če bi bil najbolj črn scenarij, se pravi, da bi prišlo do razleta, je možnost, da bi ti delci bombe zleteli v zrak in da bi padli na objekte. Mogoče bi bilo za pomisliti, da avtomobilov ravno ni za imeti na prostem, če imajo garaže, naj jih spravijo v garaže. Kar se tiče pa oken – če so škure oz. rolete, da se za tisti čas evakuacije, ko zapustijo objekte, zapre.“

Pristojne službe na območje najdišča bombe sicer že dovažajo bale sena, s katerimi bodo zadržali oz. preusmerili vpliv morebitne eksplozije. Bomba sicer po zagotovilih pristojnih trenutno ne predstavlja nevarnosti. Okoli nje je vzpostavljeno 100-metrsko območje, ki ga stalno varuje policija, prehod ni možen, Kolodvorska pot ob železniški postaji Nova Gorica je do nadaljnjega zaprta. Več informacij o datumu deaktivacije bo znanih tekom dneva.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down