Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bodo odpadki v Martexu spomladi le še spomin?

Martex 2

Kot je znano, je volčjedraški Martex v stečaju nedavno na dražbi dobil novega lastnika. In to občini Renče – Vogrsko vliva upanje za rešitev problema s kupi drobljene plastike in gume, ki jih je v kompleksu nekdanje keramičarske družbe pustilo podjetje Isberg.

Občina je doslej dala več prijav pristojni inšpekciji, da bi smeti odstranili, skupaj s stečajnim upraviteljem je zagotovila varovanje, zlasti pred požarom. Največja bojazen je namreč ravno to, da bi se odpadki vneli, ker koder so podobni že zagoreli, je bilo treba ljudi iz okolice evakuirati. Ampak v Volčji Dragi po besedah župana Tarika Žigona kaže na dober razplet …

Dobra novica pri tej prodaji je to, da je bilo prodano pod pogojem, da se objekt izprazni. Tudi upniki, ki so največji bili, so prispevali svoj denar zdaj, da se smeti odvozijo. Ker tukaj je pa zakonodaja EU, ki prepoveduje vožnjo izven EU teh smeti, in da se to uredi znotraj EU. Kolikor sem seznanjen, ima stečajni upravitelj že dve, tri ponudbe, in res verjamem, da bomo nekje do konca leta že pričeli z odvozom. Govorimo pa o 4000 tonah in če en tovornjak prepelje 24 ton, vemo, da to bo 4 do 5 mesecev vsak dan po 10 tovornjakov, da bomo lahko izpraznili.”

Ko bodo tovarniške hale očiščene, si občina oziroma krajani želijo, da bi takšne tudi ostale. Seveda pa ne prazne, marveč v pravih rokah, tako rekoč …

Pričakujejo, da bi vsako podjetje, ki bo prišlo, bilo okolju prijazno podjetje, prijazno seveda do sokrajanov, domačinov, da bi morebiti nudilo nove zaposlitve. Seveda je govora dosti o visoko tehnoloških podjetij, ampak tudi kakšno obrtniško, nekoliko bolj razširjeno podjetje bo lahko zelo dobrodošlo.”

Kdo je kupil Martex, pa tudi županu ni znano, nadeja se, da bo novi lastnik prišel in predstavil svoje načrte občini.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down