Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bo špargljeva rolada doživela svetovni sloves?

Štiridnevno praznovanje 50. praznika špargljev v Orehovljah so kronali včeraj z 18,2 m dolgo rolado iz špargelj, s katero se potegujejo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. „Kraljica“, kot so jo poimenovali je vzbudila veliko pozornosti, pa tudi nekaj neprespanih noči članic Društva žena Miren Orehovlje, ki so se za ta, nadejajo se, svetovni rekord trudile precej časa. Gordana Vičič, predsednica društva:

Vreme dogodku ni bilo naklonjeno, kljub temu se je zbrala množica ljubiteljev špargljev in tudi letos z zanimanjem spremljala tradicionalno povorko. Na dogodku so podelili priznanja najzaslužnejšim ustvarjalcem praznika in na sploh dogajanja v občini, saj je bil praznik posvečen tudi 35. letnici Turističnega športnega društva Orehovlje, ki se vsa ta leta trudi, da se glas dežele špargljev ponese čim dlje. In včeraj so ga, tudi z dobrodelno gesto, saj so 5 m špargljeve rolade odpeljali v Azilni center v Logatec, kjer je nastanjenih 340 ljudi:

Ariana B. Suhadolnik, direktorica zavoda Miren Kras je opozorila tudi na odmevno četrtkovo večerjo absolutnih presežkov, s katero so pritegnili veliko pozornosti in navdušili številne, ki so se z njimi podali v 12 m globoko Krompirjevo jamo v Temnici. Kot pravi s tem napovedujejo nove oblike kulinaričnega turizma, saj so v izjemnem naravnem ambientu poskrbeli za prve korake v smeri novega razumevanja „prestiža“ na področju enogastronomije.

V sklop slednje sodijo tudi vina, najboljša v občini so razglasili v petek. Tamara Rusjan, vodja strokovne vinarske komisije KGZ NG:

Za najbolje ocenjeno vino v skupini belih vin – Mešano belo, letnik 2020 je priznanje dobil Božo Leban – Turistična kmetija Leban, Med rdečimi, v skupini Teranov PTP je slavil teran letnik 2021 Damjana Marušiča – Vinogradništvo Marušič, priznanje v skupini ostalih rdečih vin pa je šlo Diegu Faganeli – Izletniška kmetija Fagenali za Cabernet Sauvignon, letnik 2020.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down