Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bo 1,5 milijona evrov za poplavno varnost Potoka pri Dornberku splavalo po vodi?

Krajani vasice Potok pri Dornberku so si po vrsto letih strahu pred poplavami in prošenj po dolgoročnih ukrepih za ureditev struge hudournika lani razveselili dobre novice. Potem ko sta občina in država doslej težavo naslavljala z začasnimi interventnimi ukrepi, ki jih je odneslo naslednje deževje, se je obetala celovita rešitev. A sedaj projekt visi na nitki.

Bilo je marca lani, ko je bil na mestni občini Nova Gorica z republiško direkcijo za vode podpisan sporazum o skupni izvedbi investicije ureditve potoka Potok. „Gre za regulacijo potoka od naselja Potok do izliva v Vipavo, v celotni dolžini, s tako ureditvijo, da bo preprečevala nadaljnja poplavljanja, kakršnim smo bili v preteklosti že priča, pojasnjuje vodja službe za investicije na mestni občini Simon Mlekuž.

A z razlogom so sedaj krajani zaskrbljeni, le do junija letos je še čas za koriščenje približno 1,5 milijona evrov, kolikor jih je obljubila direkcija. Ta bo namreč izvedla investicijo, na občini morajo poskrbeti za dokumentacijo. Zatika se s pridobivanjem soglasij lastnikov. „To se vleče že skoraj eno leto in v tem času se ni nič premaknilo, bojimo se, da do dogovora ne bo prišlo. Kaj potem, kdo bo dal denar?!“ so v skrbeh krajani. Na občini potrjujejo, da je najtrši oreh pridobivanje soglasij. Mlekuž dodaja: „Projektna dokumentacija se pospešeno pripravlja, tako da, ta formalni del bo pravočasno pripravljen. Edina skrb je pridobivanje zemljišč, kjer pa bodo morali vsi krajani, lastniki, katerih zemljišča bodo potrebna za ureditev tega potoka, sodelovati, da pravočasno pridobimo vse tiste pravice, ki jih potrebujemo, da se bo gradnja lahko izvedla s pomočjo sredstev, ki so v sporazumu zagotovljena.“

Na krajevni skupnosti uradno s projektom še niso bili seznanjeni, nam je pojasnil predsednik Janko Harej, ki je pred kratkim nastopil ta mandat. Se pa zaveda, kaj pomeni ta projekt za krajane, nenazadnje bi lahko tudi krajevna skupnost pripomogla k uspešnem razpletu zgodbe.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down