Prenova gostinskega objekta v vipavski Podskali se vendarle bliža koncu, potem ko se je projekt začel že pred dvema letoma. V tem času se je paviljon, ki ga je zasnoval arhitekturni biro Kreadom, povišal, investicija se je podražila, v zgodbo pa je vstopil tudi Ivo Boscarol.
Za podjetjem Ding, ki je najemnik, stojita Ivo Boscarol in Denis Ibrišimović, ki vodi sicer tudi sosednjo gostilno Podfarovž v Vipavi in od nedavnega tudi kultno splitsko restavracijo Jugo ob marini. Kot nam je pojasnil, pričakuje, da bo prenova v celoti zaključena do pozne jeseni, ko bi lahko pridobitev odprli za goste: „Načeloma je samo še stvar dogovora z občino, samo še stvar podpisa in potem se s polno paro lotimo dokončanja Podskale.“
Občina Vipava je svoj del naredila, pravi župan Anton Lavrenčič: „Ali je to naredila hitro ali malo bolj počasi..., nismo vse mi krivi, bile so spremembe, projekcija se je malo zavlekla, čakali smo novo gradbeno, a sedaj smo, kjer smo. Videti je nekaj, vsaj meni osebno je objekt zelo lep, moramo pa še dokončati notranjost. Iščemo investitorja, z enim smo že nekako dogovorjeni, da to dokonča, in upam, da bo to res še v tem letu.“
Z investitorjem bodo predvidoma sklenili dolgoročni najem, trenutno še preverjajo pravne možnosti. In kakšna bo ponudba v novem lokalu? Ibrišimović pravi, da ciljajo na vse goste: „Dejansko štartamo na vse sloje, zato se tudi imenuje Bistro Podskala, kjer boš lahko zvečer prišel na kozarček vina, „feto“ pršuta, na pašto z lokalnih surovin ali na luksuzno večerjo v jami. Mislim, da Vipavi manjka ravno to, točka, zbirališče, kjer lahko prideš zvečer v Vipavo in uživaš v njeni lepoti.“
Oktobra, ko bi se Bistro odprli, bodo predvidoma zaposlili 18 ljudi, iz Vipave in okolice, nadeja se, da težav s pridobivanjem kadra ne bo. Sicer pa je na območju predvidena tudi ureditev brvi čez Vipavo do paviljona.
(Na naslovni sliki Denis Ibrišimović pred paviljonom v Podskali)