Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Betonsko krožišče na Ajševici šele aprila prihodnje leto

Zaključek gradnje betonskega krožišča na Ajševici se zopet zamika. Gradnja se ni zaključila novembra, kot je bilo nazadnje napovedano, nov rok je april prihodnje leto. 1,1 milijona evrov vredno investicijo rekonstrukcije križišča v prvo betonsko krožišče v državi v višini 120.000 sofinancira novogoriška mestna občina, večino pa Ministrsvo za infrastrukturo.

Kaj je krojilo zamudo, pojasnjuje Tomaž Willenpart, vodja Sektorja investicije za ceste na Direkciji za infrastrukturo. Prvi razlog je po njegovih besedah prilagajanje zapore med gradnjo potrebam turistične sezone, kar prvotno ni bilo predvideno.

Drugi razlog je dodatna želja oz. prošnja mestne občine, da v sklopu krožišča uredi tudi kanalizacijo in vodovod, na kar žal v fazi izdajanja soglasja niso opozorili, ker bi to lahko bilo v obstoječi projektni dokumentaciji in tukaj je moral izvajalec del čakati na ustrezno javno naročilo, da je občina izpeljala ta del posla.“

Tretji razlog za zamuda pa je bila po Willenpartovih besedah neurejena parcela v smeri Rožne Doline, kar pa so že rešili.

Nov terminski plan je 15. april 2023, je nekoliko odvisen od zime, a nekako računamo, da na vašem koncu zima ni faktor, ki bi gradbincem onemogočal delo, tako da računamo na 15. april za končanje gradbenih del.“

Obvoz bo torej še nekaj časa trajal, nad čemer pa niso navdušeni stanovalci ob trasi, kjer ta poteka, saj je cestišče precej ozko, prometa pa preveč, pravijo. Kako bo torej z zaporo ceste v prihodnjih mesecih?

Dejstvo je, da se dela pod prometom. Seveda bo v nekem trenutku tudi sproščen promet že po zgrajeni konstrukciji, je pa res, da so zaradi negovanja betona, preden pač prevzame vse obremenitve, kot je predvideno, ti pogoji zelo strogi. Žal brez tega, da bomo fazno spuščali promet ne bo šlo, tako da bo v tem času en del prometa že šel po novem delu krožišča.“

Projekt vključuje tudi izvedbo površin za pešce in kolesarje, prehode za pešce in ureditev javne razsvetljave. Kot omenjeno, je novogoriška mestna občina v okviru investicije uredila tudi komunalno infrastrukturo, se pravi vodovod in fekalno kanalizacijo, ki bo omogočala navezavo obstoječih in novih sistemov omrežja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down