Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Arheološka odkritja zamaknila zaključek prenove Rustjeve hiše, bodo kmalu odkrili nove najdbe?

Zaključek prenove Rustjeve hiše v Ajdovščini se ponovno zamika. Sprva je bilo načrtovano, da bo objekt, v katerem bo zaživel prostor doživetij pekarske in mlinarske dediščine, en del pa bo namenjen Pilonovi galeriji, svojo novo podobo razkril konec tega meseca, sedaj pa je odprtje predvideno šele aprila prihodnje leto.

Razloge za ponoven zamik nam razkrije vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na Občini Ajdovščina Janez Furlan: ''Presenetili sta nas dve stvari, in sicer stanje kakovosti objekta kot takega, dodatno dotrajana streha, dodatno dotrajani nosilni zidovi, ki jih je bilo treba sanirati in ojačati. Drugi sklop razlogov predstavljajo najdbe, govorimo o rimskih hipokavstih, ki so terjali deloma preprojektiranje ter iskanje ustrezne rešitve za samo prezentacijo in to v zahtevnem času, ko smo se letos Slovenci kot narod soočali s številnimi izzivi in nesrečami.''

Zamude vplivajo na delovanje Pilonove galerije, ki je zaprta že od oktobra lani, je za Radio Koper povedala direktorica Tina Ponebšek. Stik z javnostjo poteka prek spleta in tako bo vse do leta 2025. Prihodnje leto galerija še ne bo odprta, saj gre v gradbeno obnovo. Računajo na to, da bi sredi leta lahko postavili na ogled zgolj ključna dela v prvem nadstropju Rustjeve hiše.

Prenova Pilonove galerije zaradi nastale zamude naj ne bi bila ogrožena, so pa na občini pripravljeni tudi na morebitne nove arheološke najdbe: ''Neko logično nadaljevanje odkritih hipokavstov v pritličju Rustjeve hiše da slutiti, da bo verjetno kaj najdenega tudi v pritličju obstoječe Pilonove galerije. Na to se pripravljamo, smo v fazi izdelave konzervatorskega načrta, ki bo najprej sondiral in kasneje načrtoval ter pokazal, kaj je v pritličju Pilonove galerije sploh potrebno izvesti. Nekaj izkušenj s prezentacijo ostalin smo v letošnjem letu dobili in smelo zremo v prihodnost,'' dodaja Furlan.

Zaključuje, da pridobljena nepovratna sredstva iz razpisa LAS niso ogrožena, saj so na ajdovski občini naredili vse, da svoje interese zaščitijo. Ravno na ta račun so se včeraj ustrezno pogovorili in dogovorili, da bodo dela v Rustjevi hiši do konca tega leta toliko napredovala, da sredstev ne bo treba vračati.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down