Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Arctur v pomembnem sodelovanju s slovensko vojsko

Obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec sta podpisala pogodbi in pismo o nameri za več raziskovalno-razvojnih in investicijskih projektov. Med petimi podjetji je tudi novogoriški Arctur, ki je sicer poznan po svojih naprednih rešitvah na področju računalništva in s katerim je slovenska vojska dosegla dogovor za nakup brezpilotnega letalnika z jedrsko, radiološko, kemično in biološko nadgradnjo.

''Arctur je na tem projektu vodja konzorcija, ki je sestavljen iz petih podjetij. Naša vloga je tudi ta, da poskrbimo za lokator gama sevanja, to je detekcija radioaktivnosti,'' pove direktor in ustanovitelj Tomi Ilijaš.

Omenjeni lokator gama sevanja podjetje trži že več let po celem svetu. Gre za zahtevno napravo, ki na tržišču velja za unikum. Do sedaj so sicer tržili ročno napravo, pri projektu pa bo prvič šlo za izvedbo, ki bo montirana na letalnik: ''Precej razvoja smo morali vložiti v manjšo težo in uskladiti z drugimi napravami, ki bodo obešene na tem letalniku, sepravi detektorji kemičnih in bioloških agensov.''

Posel je pomemben iz več vidikov: ''Na tem prvem poslu za slovensko vojsko se bomo veliko naučili, predvsem pa tudi certificirali vso to kompleksno opremo, za naprej pa imamo velike ambicije, da to opremo ponudimo drugim kupcem po celem svetu, še posebej v luči rusko-ukrajinske vojne in rastočih pretenj tako z nuklearnim kot z drugimi orožji je potreba po taki opremi na trgu zelo velika,'' zaradi česar si veliko obetajo tudi od prodaje.

Foto: slovenskavojska.si

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down