Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove privabila rekordno število udeležencev

Skrb za gozdove je ob lepem vremenu na letošnjo vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves Pomladimo gozdove privabila rekordno število udeležencev. V družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki je akcijo organizirala že petič, ocenjujejo, da se je sadnje udeležilo med 800 in 900 prostovoljcev, ki so skupaj posadili okoli 10.000 dreves 14 različnih drevesnih vrst.

Akcijo so organizirali na petih lokacijah, med drugim tudi na območju Trnovskega gozda, kjer so posadili približno 3500 sadik smreke kot predkulture za mešani gozd.

Glavni namen akcije Slovenskih državnih gozdov povzema Neža Gantar, vodja Poslovne enote Tolmin: „Glavni namen akcije je spodbujanje ohranjanja in obnavljanja gozdnih ekosistemov ter osveščanje najširše javnosti o pomenu trajnostnega ravnanja z gozdovi.“

Družba Slovenski državni gozdovi je sicer v lanskem letu na območju celotne države izvedla obnovo gozdov na skoraj tisoč hektarjih površine, posadili pa so okoli 430.000 sadik 29 različnih drevesnih vrst. Dodatno pa so tudi na treh hektarjih na Krasu posejali 24 kilogramov semena.

V družbi za konec dodajajo, da so vlaganja v gozdove pomembna za zagotavljanje trajnostnega in podnebno odpornega slovenskega gozda, z izvajanjem del pa se krepijo tudi druge ekološke in socialne funkcije gozdov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down