Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovska čistilna naprava z novim sistemom prestala poskusno obratovanje

Foto: Občina Ajdovščina

Centralna čistilna naprava Ajdovščina je po vgradnji novega sistema za oksidacijo blata odlično prestala testno obdobje.

Leta 1981 zgrajena centralna čistilna naprava v Ajdovščini, ki je bila sicer leta 2002 rekonstruirana, deluje kot klasična pretočna naprava s predhodno denitrifikacijo in anaerobno stabilizacijo blata. Njena naloga je čiščenje komunalne odpadne vode iz Ajdovščine, Dolenja, Ustja, Dolge Poljane, Budanj, Lokavca, iz Ajdovščine prihajajo tudi tehnološke odpadne vode.

Lani je inšpekcijska kontrola ugotovila, da je naprava preobremenjena, posledično pa se je blato prelivalo čez rob biološkega bazena, zato sta Občina Ajdovščina in tamkajšnja Komunalno stanovanjska skupnost takoj stopili v akcijo. Na javno naročilo se je prijavila le ena družba, in sicer Istrabenz plini, ki pa je že uspešno dobavila, montirala in vzpostavila nov sistem.

''Centralna čistilna naprava bo z dodatnim sistemom dosegla to, da bo sistem v pomoč obstoječemu zlasti ob visokih potrošnjah oz. preobremenitvah centralne čistilne naprave, deloval pa bo s pomočjo vpihovanja kisika. Če pogledamo časovno, od junija do septembra je nova naprava že poskusno obratovala in za razliko od tega klasičnega sistema, ki deluje s pomočjo zraka, je sodobni sistem narejen na osnovi vpihovanja kisika,'' kar s seboj prinaša številne prednosti, je prepričana Tina Velikonja z ajdovske občine.

Težave so dokazljivo odpravljene, mejne vrednosti okolju nevarnih snovi ob iztoku iz čistilne naprave ne presegajo v okoljskem dovoljenju določenih količin teh snovi.

''Vrednost novega sistema, ki je bil grajen, znaša slabih 300.000 evrov, to je poravnala Občina Ajdovščina. Vrednost kisika, ki ga bo nov sistem potreboval v prihodnjih 5 letih, pa presega 400.000 evrov in bo strošek Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina,'' dodaja Velikonja.

Nov sistem se bo vklapljalo po potrebi, ob vrhuncih – predvidoma v poletnih mesecih. Kisik za vpihovanje namreč bistveno podraži delovanje naprave.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down