Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovščina in Oglej bosta skupaj predstavljala rimsko dediščino

Ajdovscina Rimrom

Občina Ajdovščina in Fundacija Oglej iz Italije sodelujeta v skupnem projektu RIMROM. Cilj projekta je povezati rimsko dediščino čezmejnega prostora za ustvarjanje celostne izkušnje obiskovalcev Evropske prestolnice kulture v letu 2025.

Občina Ajdovščina se kot vodilna partnerica podpisuje pod projekt, s katerim želi pripraviti turistične vsebine, temelječe na ostalinah iz rimskih časov, s katerimi se ponašajo na območju celotne občine.

Želimo izpeljati aktivnosti, ki bodo pravzaprav opolnomočile na eni strani interpretatorje, se pravi tiste, ki jih želimo usposobiti, da bodo to rimsko zgodovino, dediščino, prezentirali in preko njih dvigniti zavest in opolnomočiti lokalno prebivalstvo, nenazadnje obiskovalce o pomembnosti te dediščine, s katero se na vsakem koraku srečujemo.“

Pojasnjuje Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj na Občini Ajdovščina. S pomočjo interpretatorjev, ki jih bodo usposobili v projektu, bo rimska dediščina, ki je še zlasti zaznamovala ajdovsko mestno jedro z nekdanjo vojaško utrdbo – Kastro, dobila še večji pomen v lokalnem okolju in širše. Tudi v Ogleju, ki je partnersko mesto v projektu.

Ajdovscina Kastra

Direktor fundacije Oglej, Cristiano Tiussi v tej luči poudarja, da si mesti delita isto zgodovino, tako da bosta skozi projekt svojim prebivalcem in turistom predstavili del zgodovine rimskega imperija, ki se je odvijal na teh tleh, še posebej vlogo ajdovske Kastre in Ogleja pri bitki ob Mrzli reki. Cilj skupnega sodelovanja je tudi ta, da bi turiste iz Ogleja usmerjali na oglede ajdovske Kastre in obratno.

Projekt, katerega v vrednosti skoraj 200.000 evrov financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO!2025 programa Interreg VI-A in ga upravlja EZTS GO, traja dve leti. Oba projektna partnerja se nadejata, da bo imel tudi po izteku nadaljnje učinke.

Goriški muzej si medtem prizadeva za vzpostavitev stalne arheološke razstave, na kateri bi prezentirali številne drobne najdbe na območju Ajdovščine, kar naj bi bilo tudi narejeno, ko bo dokončana obdelava najdenega gradiva.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down