Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

51. festival folklore v Gorici: prikazali bodo tudi posebnost Gorice in Nove Gorice

Gorica bo ta teden gostila že 51. izvedbo mednarodnega festivala folklore, ki je, kot poudarjajo organizatorji iz goriškega kulturnega društva Etnos, priložnost za veliko praznovanje različnih narodov, brez političnih, geografskih, verskih, jezikovnih ali ideoloških meja. Festival se pričenja ta četrtek, nastopi folklornih skupin pa bodo utrip goriških ulic obarvali vse do nedelje.

Sedmerico folklornih skupin iz tujine letos sestavljajo skupine iz Senegala, Južne Koreje, Mehike, Moldavije, Portugalske, čilskih Velikonočnih otokov in španskih Kanarskih otokov. Tem se v skupni nedeljski reviji pridružijo še skupine iz Italije in Slovenije.

»Večeri so štiri. Skupine se predstavijo vsak večer, četrtek in petek, soboto in nedeljo pa bodo vsi. V nedeljo imamo tudi defilé (revijo, op.p.). Na defiléju pridejo tudi skupine iz okolice Furlanije Julijske krajine in tudi Slovenije. Imamo skupine iz Šenčurja, iz Tolmina, iz Kanala, iz Šempetra tudi, in furlanske so tudi. So skoraj 22 skupin na defilé, v nedeljo,« pojasnjuje Alba Sedda iz kulturnega društva Etnos.

Goriški folklorni festival ima že dolgo brado. Zametki segajo v leto 1972 v obliki revije, konec osemdesetih let pa je prerasel v festival, na katerem sodelujejo skupine iz vseh petih kontinetov. Na festivalu bo letos nastopilo približno 250 ljudi, na nedeljski reviji pa še veliko več.

Sicer pa se bo nedeljski zaključni dan pričel že zjutraj s prav posebnim srečanjem na Trgu Evrope, kjer bodo folklorne skupine pozdravili predstavniki novogoriške in goriške občine, zaigral pa bo tudi pihalni orkester: »Plesalci, katerih bo po štiri iz vsake skupine, bodo naredili eno majhno koreografijo, da tako povemo tudi drugim, tujcem, da je naše mesto tako specialno (posebno, op.p.), da je vse eno, tako.«

Sicer pa si bodo nastopajoči vtis goriškega prostora naredili že na četrtkovem ogledu goriškega gradu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down